Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinsuojelulaki kaipaa perusteellista remonttia

Mielipide
 
Maria Lindqvist Salla Tuomivaara

Nykyinen eläinsuojelulainsäädäntömme on auttamattomasti vanhentunut. 20 vuodessa on saatu kasapäin uutta tutkimustietoa eläinten hyvinvoinnin tarpeista. Viime vuosina on julkaistu lukuisia tutkimuksia, jotka osoittavat, että yleisimmillä tuotantoeläiminä pidettävillä eläimillä on kehittyneitä kognitiivisia kykyjä ja monipuolinen tunnemaailma.

Myös kansalaisten kiinnostus eläinten hyvinvoinnista on lisääntynyt 2000-luvulla. Samalla ovat lisääntyneet vaatimukset eläinten hyvinvoinnin paremmin huomioon ottavan tuotantoeläinten pidon puolesta. Laki sallii monia yleisesti käytössä olevia tuotantotapoja ja toimenpiteitä, jotka aiheuttavat eläimille kipua ja kärsimystä.

MTK:n Leena Suojala ja SLC:n Mikaela Strömberg-Schalin kirjoittavat (HS Vieraskynä 25. 9.), että kuluttajat eivät tiedä, millaisilla eläinten hyvinvointikriteereillä ulkomaiset elintarvikkeet on tuotettu. Tuottajajärjestöt näyttävätkin pyrkivän siihen, että muiden maiden eläinten hyvinvoinnin edistysaskeleet pysyvät kuluttajilta pimennossa.

Tanskassa uusien parsinavetoiden rakentaminen kiellettiin vuonna 2010. Norjassa uusia parsinavettoja ei saa rakentaa, ja kaikista parsinavetoista luovutaan vuoteen 2034 mennessä. Ruotsissakin ollaan luopumassa parsinavetoista siirtymäajalla.

EU:n jäsenmaista Ruotsi, Tanska ja Britannia ovat kieltäneet tiineytyshäkkien käytön. Hollannissa emakon sallittu tiineytyshäkissä pitoaika on neljä vuorokautta tiineytyksen jälkeen. Ruotsissa sikojen kytkeminen kiellettiin vuonna 1988. Sian saa kytkeä ainoastaan lyhytaikaisesti poikkeustapauksissa. Myös Norjassa häkkien käyttö on kielletty vuodesta 2000 alkaen. Sveitsissä emakoita saa pitää häkissä enintään kymmenen vuorokauden ajan. Suomessa noudatetaan EU:n minimilainsäädäntöä, ja emakko viettää liikkumisen ja kääntymisen estävässä häkissä jopa lähes puolet elämästään.

Eläinten hyvinvointia ei voida jättää tuottajien vapaaehtoisuuden varaan, vaan tuotantoeläinten pidon yksityiskohtaisista periaatteista on säädettävä lailla. Elinkeinon vapaaehtoiset toimet ovat tervetulleita, mutta ne eivät takaa eläinten hyvinvointia eivätkä ne koske kaikkia eläimiä.

Maria Lindqvist
vs. toiminnanjohtaja, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto
Salla Tuomivaara
toiminnanjohtaja, Animalia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat