Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakotelaki yksityisille vuokranantajille

Mielipide
 
Arto Suninen

Suomen kansantalouden suurin kysyntäerä on yksityinen kulutus. Siitä suhteellisesti merkittävin osuus kuluu asumiseen. Erityisen suureksi tämä osuus nousee nuorilla, opiskelijoilla, työttömillä, eläkeläisillä ja yksin asuvilla pienipalkkaisilla. Asumisen kalleuden takia yhteiskunta joutuu tukemaan monia ryhmiä.

Tilanteen tekee hankalaksi se, että monet joutuvat hankkimaan vuokra-asuntonsa yksityisiltä vuokranantajilta. Tuotto näistä asunnoista on nyt noin 6–8 prosenttia asunnon markkinahinnasta. Hinnat ovat nousseet useasta syystä, muun muassa rahapoliittisen elvytyksen seurauksena.

Tuotot ovat kohtuuttoman kovia aikoina, jolloin inflaatio on käytännössä nolla. Yksityisten vuokra-asuntojen tuotto tulisikin pakotelailla säätää kolmeen prosenttiin. Vuokrien aleneminen toisi lisää ostovoimaa niihin kotitalouksiin, joihin muut hallituksen toimet koskevat pahiten. Lisäksi nämä kotitaloudet kuluttavat ansionsa, koska säästämiselle ei jää sijaa. Pienituloisten tulojen kasvattaminen vuokrien alentamisella helpottaisi paineita tulevissa neuvotteluissa.

Yksityisiin asuntovuokramarkkinoihin tulisi puuttua pakotteilla jo senkin vuoksi, että merkittävä osa asuntopolitiikastamme on epäonnistunutta. Yleishyödyllisten asunnonvuokraajien vuosituotot ovat suuria, ja tämä raha on pois asumisen tukemisesta. Pahimmillaan tuotot menevät ulkomaalaisille pääomasijoittajille eivätkä jää tähän yhteiskuntaan.

Kun Suomen hintakilpailukykyä verrataan usein Saksaan, sama vertailu sopisi myös asuntopolitiikassa. Pakotelaista ei kuitenkaan saisi tulla pysyvä olotila. Yleensäkään markkinoihin ei pitäisi puuttua kovin ottein. On kuitenkin tunnustettava, etteivät työ- ja vuokra-asuntomarkkinat nyt toimi Suomessa. Siksi tarvitaan kovaotteisia toimia.

Arto Suninen
kauppatieteiden maisteri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat