Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän hallitus antautui eturyhmille

Mielipide
 
Seppo Laukkanen

Juha Sipilän (kesk) hallituksen suunnitelma työelämän uudistamiseksi epäonnistui pahasti. Työelämä olisi pitänyt uudistaa juuri ehdotetuilla erilaisten sunnuntai- ynnä muiden lisien poistolla. Tilalle olisi pitänyt rakentaa malli, jossa työn vaativuus olisi ratkaisevaa – ei erilaisilla lisillä kikkailu.

Lisiin perustuva palkkamalli on todella epätasa-arvoinen. Samasta työstä saa eri työpaikoissa erilaista palkkaa, koska toisessa työpaikassa saa sunnuntailisät ja toisessa ei. Myös työpaikalla, jossa lisiä yleisesti maksetaan, kaikilla työntekijöillä ei ole edes mahdollisuutta tehdä työtä vuoroissa, joista lisät maksetaan.

Työn vaativuutta selvitettäessä pitäisikin verrata toisiinsa työnantajien samanarvoisesta työstä maksamaa palkkaa. Tällöin nähtäisiin myös palkkakehityksen vinoumat. Miten muuten on selvitettävissä esimerkiksi se, että viime vuosina yleisesti palkat ovat junnanneet paikallaan, mutta valtion palkat ovat nousseet muuta julkista sektoria ja yksityistä sektoria huomattavasti nopeammin?

Sattumoisin juuri valtiosektorilla lisienkin merkitys palkassa on suuri. Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että erilaiset lisät ovat ainoa keino saada kunnon palkkaa. Ja että pienipalkkaisilla, usein naisvaltaisilla aloilla nämä lisät ovat ainoa keino saada kohtuullinen korvaus työstä.

Kuitenkin myös muilla kuin pienipalkkaisilla aloilla voidaan maksaa huomattavia korvauksia erilaisina lisinä. Lisät voivat olla käytössä myös hyvin palkatuilla aloilla. Tämä perustuu erilaiseen sopimiseen eri työnantajilla. Esimerkiksi jollain työpaikalla vaikkapa pienipalkkainen siivooja voi saada sunnuntailisät ynnä muut, mutta samoin lisät saa myös korkeakoulutettu asiantuntija. Toisella työpaikalla samasta työstä ei makseta ollenkaan lisiä.

Sipilän hallitus on nyt joutunut perääntymään yhdessä tärkeimmässä suunnitelmassaan työelämän uudistamiseksi. Näyttääkin siltä, että hallitus on antautunut. Tämän jälkeen se on kokonaan järjestöjen ja eturyhmien talutusnuorassa. Mitä Sipilän uudesta ajattelusta on enää jäljellä? Lomarahojen leikkaamissuunnitelma lähinnä ärsyttää. Jos koko vuorta ei saatu siirrettyä, siirretään sitten ainakin hiekkakasa.

Seppo Laukkanen
Pieksämäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat