Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinten hyvinvointilaki on eläinten turvaksi

Mielipide
 
Sari Salminen

Eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen pohjana on tutkittu tieto eläinten hyvinvoinnista. Leena Suojala ja Mikaela Strömberg-Schalin kyseenalaistivat (HS Vieraskynä 25. 9.) eläinten suojelua koskevan lainsäädännön uudistamistarpeen tuotantoeläinten osalta.

Eläinten hyvinvoinnin kannalta on selvää, ettei pelkillä vapaaehtoisilla toimilla saada riittävää muutosta suurelle osalle eläimistä. Laatujärjestelmiä ei ole eläinten hyvinvoinnissa kehitetty, ja ne koskevat aina vain pientä osaa eläimistä.

Suomessa on EU-direktiivejä ankarampi lainsäädäntö eläinten silpomisissa, kuten häntien katkaisukiellossa, sekä sikojen tila- ja virikemateriaalivaatimuksissa siirtymäajan päättymisen jälkeen. Suurimmalta osin lainsäädäntömme on siis aivan samaa tasoa EU:n kanssa.

Jatkuva ja riittävä juomaveden saanti on perusedellytys eläimen hyvinvoinnille. On todella hämmästyttävää, että sitä joutuu edes perustelemaan. Juomavettä on nyt oltava jatkuvasti saatavilla vain muutamilla eläinlajeilla ja ryhmillä.

Maailma on muuttunut vuoden 1996 jälkeen merkittävästi. Siksi lain lähtökohtaa halutaan muuttaa eläinten kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta suojelemisesta eläinten hyvinvoinnin edistämiseen ja eläinten suojelemiseen niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta. Lisäksi esitetään, että ihmisellä on velvollisuus kunnioittaa eläimiä ja arvostaa niitä yksilöinä.

Useiden tutkimusten mukaan eläinten hyvinvointi heikentyy, jos niiden olennaisten käyttäytymistarpeiden kuten liikkumisen tarpeen toteuttaminen estyy. Näin tapahtuu, vaikka eläin olisi terve, tuottaisi maitoa runsaasti, saisi paljon jälkeläisiä tai kasvaisi erityisen hyvin.

Eläinsuojelulaista ei ole oltu tekemässä eläinoikeuslakia, vaikka ehdotuksessa on maininta eläimen itseisarvosta. Uudesta eläinsuojelulaista tai eläinten hyvinvointilaista halutaan sellainen, että se oikeasti edistää eläinten hyvinvointia sekä eläinten arvostusta tuntevina olentoina.

Sari Salminen
eläinsuojeluasiamies
maa- ja metsätalousministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat