Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joustava perusopetus ehkäisee syrjäytymistä

Mielipide
 
Virve Vainio Kari Viinisalo

Poikien tyttöjä heikompi menestyminen koulussa on viime aikoina ollut paljon esillä. Myös ammattiin opiskelevista hämmästyttävän suuri määrä ei ole varma siitä, että opiskelee koulussa itselleen sopivaa ammattia (HS 26. 9.). Tämä johtaa helposti opintojen keskeyttämiseen ja pahimmillaan koulutukselliseen syrjäytymiseen.

Oppiminen on kuitenkin luonnollista ja innostavaa, jos nuori voi kartuttaa kokemuksellista tietoa itseään kiinnostavassa arjessa ja työympäristössä. Peruskoulussa onkin kiinnitetty asiaan huomiota tarjoamalla joillekin nuorille mahdollisuus osallistua joustavaan perusopetukseen (Jopo).

Jopossa nuori voi suorittaa suuren osan yläluokkien opinnoista koulun ulkopuolella, kuten työpaikoilla tapahtuvana oppimisena, toiminnallisina leirikouluina ja yhteisöllisinä projektitöinä. Tällaiseen toimintaan ja ohjaukseen pääsee vuosittain noin 2 000 nuorta.

Monen nuoren innostus ja kiinnostus oppimiseen on herännyt uudelleen. Nuoren elämä on selkiytynyt ja hänessä on vahvistunut halu jatkaa opintoja vielä peruskoulun jälkeen. Osa Jopossa opiskelleista nuorista on jatkanut oppisopimuskoulutuksessa samassa yrityksessä, jossa hän on ollut oppimassa peruskouluasteella.

Joustavaa perusopetusta pitäisi kehittää määrätietoisesti ja tarjota sitä nykyistä laajemmin heti seitsemännestä luokasta alkaen. Opettajien keskinäinen yhteistyö sekä koulun ja yritysten välinen vuorovaikutus antaisivat opettajille enemmän aikaa oppilaan henkilökohtaiseen ohjaukseen.

Joustava perusopetus olisi hyvä ennalta ehkäisevä vaihtoehto nyt kalliiksi tuleville korjaaville tukitoimille, joita tarjotaan peruskoulussa ja sen jälkeen.

Joustava perusopetus toteuttaisi aidosti tasa-arvon periaatetta. Siinä jokaiselle nuorelle tarjottaisiin mahdollisuus omaksua peruskoulun oppisisällöt itselle parhaiten sopivalla tavalla.

Virve Vainio
filosofian maisteri, Nurmijärvi
Kari Viinisalo
filosofian tohtori, psykologi
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat