Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isien on tuettava poikiaan enemmän läksyjen teossa

Mielipide
 
Jouko Huttunen Petteri Eerola

Poikien tyttöjä heikompi koulumenestys ja lisääntyvä aliedustus lukiokoulutuksessa ovat herättäneet vilkasta keskustelua (HS 31. 8., 7. 9. ja HS Mielipide 1. 9.).

Katse on kohdistunut muun muassa kouluun ja koulunpitoon: erityisesti arvioinnin ja opettajakunnan naisvaltaisuuden nähdään suosivan tyttöjä. Myös oppimisympäristöjen on katsottu tukevan tyttöjä poikien oppimisen kustannuksella. Syynä on pidetty lisäksi poikien myöhäisempää murrosikää.

Poikien kaikkoaminen yleissivistävästä lukiokoulutuksesta ja sitä mukaa myös monilta korkeakoulualoilta on perustellusti vakava huolenaihe. Ilmiön taustatekijät ovat kuitenkin paljolti perkaamatta. Esimerkiksi edellä mainitut selitykset eivät saa kiistatonta tutkimustukea, tai tieto on ristiriitaista.

Koulua merkittävämmin tyttöjen ja poikien koulutustavoitteiden eroja selittävät kotiin, vanhempiin ja tovereihin liittyvät tekijät. Yksi tärkeimmistä koulumenestystekijöistä on oppilaan itselleen asettama tiedostettu tai tiedostamaton tavoitetaso.

Tässä kodin antama tuki ja tovereiden malli ovat avainasemassa.

Koulumotivaatio ja koulumenestys asettuvat suurelta osaltaan sille tasolle, joka luodaan jo varhain kotona. Vanhempien koulumyönteisyys, koulunkäynnin tukeminen ja yhteistyö koulun kanssa antavat parhaan nousukiidon niin tytölle kuin pojallekin.

Äidit ja isät eivät kuitenkaan panosta läheskään yhtä paljon lastensa koulunkäyntiin, ja tutkimusten mukaan tästä on tytöille ja pojille erilaiset seuraukset.

Väestöliiton vuoden 2012 ajankäyttötutkimuksen mukaan pienten lasten isien osuus lastenhoidossa lähenee jo äitien osuutta. Tämä kehitys ei kuitenkaan näy kouluikäisten kohdalla, vaan isien osuus on paljon pienempi kuin alle kouluikäisillä ja selvästi äitien osuutta vähäisempi.

Tästä voidaan päätellä, että valtaosassa perheistä esimerkiksi läksyissä auttaminen on enemmän äidin kuin molempien vanhempien harteilla.

Isän vähäinen osallistuminen lapsen koulunkäyntiin vaikuttaa kahdella tavalla: isä kartuttaa tältä osin vain niukasti lapsen sosiaalista pääomaa – eli luottamusta kouluun, sosiaalisuutta ja positiivista verkottumista – eikä lapsi saa riittävästi isän tukea koulunkäyntiin liittyvissä pohdinnoissaan.

Tutkimuksen mukaan sekä lapsen sosiaalisen pääoman karttumisessa että hänen koulutusvalinnoissaan samaa sukupuolta olevalla vanhemmalla on selvästi suurempi vaikutus kuin eri sukupuolta olevalla. Näin ollen isän vähäisellä sitoutumisella lapsen koulunkäyntiin on vakavammat seuraukset pojalle kuin tytölle.

Mitä pitäisi tehdä? Jokainen isä voi esimerkiksi alkaa lukea kirjoja yhdessä poikansa kanssa ja jutella hänen kanssaan muutakin kuin "miten koulu menee".

Tuppisuun murkkuikäisenkin – olkoon poika tai tyttö – kanssa isän on vain pidettävä keskusteluyhteys. Tämä kaikki edellyttää sitä, että isällä on aikaa ja mahdollisuutta olla konkreettisesti yhdessä lapsensa kanssa keskellä tavallista arkea.

Viime kädessä kyseessä on meille miehille tarjoutuva tehtävä, josta emme voi kieltäytyä.

Jouko Huttunen
kasvatustieteen tohtori
Jyväskylän yliopisto
Petteri Eerola
kasvatustieteen tohtori
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat