Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joustavoittamisesta ei seuraa pelkkää hyvää

Mielipide
 
Tuula Immonen

Työelämän joustoja koskevassa keskustelussa ei juurikaan puhuta siitä, miten pitkälle menevä joustavoittaminen on toiminut käytännössä ja mitä seurauksista tiedetään.

Euroopan eri maissa työmarkkinoiden säätelyä on pyritty purkamaan ja ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvaltaa rajoittamaan jo 30 vuoden ajan.

Tämän seurauksena työntekijöiden erottaminen ja palkkaaminen ovat helpottuneet ja työntekijöiden on yhä vaikeampi vaatia parempia työoloja ja palkkaa.

Joustavoittaminen on edennyt pitkälle esimerkiksi Britanniassa, jossa nollatuntisopimuksista – joita voi olla jopa 90 prosentilla yrityksen työntekijöistä – on tullut joustavuuden symboli.

Voi kuitenkin olla myös niin, ettei sopimusta ole ollenkaan tai sopimus takaa töitä vain neljä tuntia viikossa.

Espanjan työllisyyden ihmenousu, jota Suomessakin käytetään vakuuttamaan ihmisiä talouskuripolitiikan ihmeitä tekevistä vaikutuksista, perustuu siihen, että suurin osa työsuhteista on määräaikaisia tai osa-aikaisia. Näistä työsuhteista monet kestävät vain muutamia päiviä, ja palkka on surkea. Pysyvien työsuhteiden osuus kasvusta on noin seitsemän prosenttia. Työttömyysaste on edelleen 22 prosenttia. Työmarkkinoiden uutuus ovat työssä käyvät, köyhyysrajan alapuolella elävät ihmiset.

Syntyykö säästöjä ja innovaatioita? Delftin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan johtoportaan osuus on suurempi yrityksissä, joissa on hyvin joustavat työjärjestelyt verrattuna säädellyssä ympäristössä toimiviin yrityksiin. Syynä on se, että prekaarin työvoiman lisääntyminen romahduttaa luottamuksen, lojaalisuuden ja sitoutumisen. Kontrollin tarve kasvaa ja hallinto lisääntyy.

Haittavaikutus on myös se, että työvoiman vaihtuvuus, joka liittyy helppoon irtisanomiseen ja palkkaamiseen, estää organisaatiossa tapahtuvan oppimisen, tiedon kasautumisen ja jakamisen, mikä romahduttaa innovaatioiden syntyä ja työn tuottavuuden kasvua.

Onko meillä jokin syy uskoa, ettei Suomessa kävisi näin? Nykyisenkin työlainsäädännön ja työsopimusten puitteissa on mahdollista sopia asioista joustavasti ja työpaikkakohtaisesti. Tämä on pitkälle menevää joustavoittamista parempi malli.

Tuula Immonen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat