Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsymaksu taidenäyttelyihin

Mielipide
 
Jussi Aulis

Taidekriitikkona ja taiteilijana olen pähkäillyt ajatusta, miksi nykyään kaikki muu paitsi taidenäyttelyihin pääsy maksaa jotakin. Museot ovat tietenkin eri asia. Monet taiteilijat selittävät, että maksun myötä näyttelyihin ei tulisi juuri asiakkaita. Luulen, että ihmiset ovat pikemminkin tottuneet ilmaisiin näyttelyihin ja aluksi varmaan hämmästyisivät pääsymaksua, vaikka se olisi hyvin kohtuullinen. Nämä maksut voisi myös hyvittää asiakkaalle, joka ostaa jonkin työn näyttelystä.

On tietenkin hyvä, jos näyttelyistä pidetään ja taiteilija parhaassa tapauksessa velloo kiitosten pilvilinnoissa. Mutta ajan oloon pelkät kiitokset eivät riitä. Taiteilijalle pitäisi jäädä käteen muutakin kuin vain velkoja. Pääsymaksu ei helpota rahatilannetta paljon, mutta se olisi jonkinlainen kannanotto kuvataiteen puolesta. Jos on varaa pullaan ja kahviin, rahaa voi uhrata näyttelymaksuunkin.

Taiteilijat ja galleristit ovat yrittäjiä, jotka haluavat saada vastinetta näyttelyistään. Nyt laman aikana myyntiä on todella vähän. Pääsymaksulla on kuitenkin nimenomaan symbolinen merkitys. Taiteesta pääsee nauttimaan halvalla mutta ei aivan ilmaiseksi. Pieni maksu kohottaisi taiteilijoiden statusta.

Jussi Aulis
taidekriitikko, Kiuruvesi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat