Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä ratkaisu Vanhankaupunginkoskella on mahdollinen

Mielipide
 
Mikael A. Manninen

Pekka Peltola maalaili (HS Mielipide 27. 9.) synkkiä uhkakuvia Vanhankaupunginkosken ja koko Vantaanjoen tulevaisuudesta, mikäli jokisuussa olevaan vanhaan vesilaitoksen patoon kosketaan. Jotta asiasta ei suotta leviäisi vääriä mielikuvia, on kuitenkin hyvä todeta, että maankohoaminen ei juurikaan ole vaikuttanut kosken olemukseen verrattuna 1500-lukuun.

Koski ei kohoa yksinään, sillä myös Vanhankaupunginsuvanto ja -lahti ovat kohonneet. Maankohoamisen seurauksena myös Kulosaaren salmet ovat kaventuneet samalla, kun lahti on täyttynyt joen kuljettamasta sedimentistä. Tämä on luonnollinen prosessi, jonka myötä Vantaanjoen suu siirtyy hiljalleen kohti Kulosaaren salmia.

Vedenpinnan taso kosken alla ei kuitenkaan ole muuttunut merkittävästi 1500-luvun tilanteesta. Myös pelko joen ja kosken itäisen haaran kuivumisesta on nähdäkseni turha, koska molemmissa riitti vettä myös ennen patoa.

Itäisessä haarassa, eli Itäisessä Pikkukoskessa, millä nimellä se vielä 1800-luvulla tunnettiin, oli vesivoimalla toiminutta mylly- ja sahatoimintaa koko 1700-luvun ajan. Virtausta itäisessä haarassa riitti siitä huolimatta, että varsinaisessa koskessa, länsihaarassa, kalojen kulun turvaamiseksi oli jätetty niin sanottu kuninkaan väylä.

Padon osittainen purkaminen, kalojen kulun mahdollistava länsihaara ja joen ekologisen tilan parantaminen voivat hyvinkin tulla kyseeseen tärkeitä kulttuurihistoriallisia arvoja tai luontoarvoja menettämättä. Tarvitaan vain hyvää tahtoa, jotta kokonaisuuden kannalta päästään parhaaseen ratkaisuun.

Mikael A. Manninen
arkeologian tutkijatohtori
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat