Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni tekee tahattomia kirjoitusvirheitä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Markkinointipäällikkö Mari Rihti kirjoitti (HS Mielipide 28. 9.) ponnekkaasti olevansa työntekijöiden rekrytoijana "lähestulkoon järkyttynyt" firmaansa saapuneiden hakemusten kielellisestä tasosta. Hänen mukaansa tekstit vilisivät kirjoitusvirheitä, joiden määrästä voidaan päätellä, ettei äidinkielen opetuksesta tule nipistää, päinvastoin.

Olen täysin samaa mieltä kielenopetuksen tarpeellisuudesta. Kaikille se ei kuitenkaan takaa virheetöntä kielenkäyttöä.

Tuttu äidinkielenopettaja valmensi lastani, kun tämä valmistautui ylioppilaskirjoituksiin. Hyvästä yo-todistuksesta huolimatta poikani tekee edelleen tahtomattaan kirjoitusvirheitä.

Lapsellani diagnosoitiin lievä dysfasia eli kielellinen erityisvaikeus juuri ennen kouluikää. Päiväkotinsa hoitaja paheksui minulle aikoinaan, että poikani puhuu usein hassusti saadakseen muut nauramaan. Sama hoitaja purskahti myöhemmin itkuun kuultuaan, etteivät kielivirheet olleetkaan huomionhakuisuutta.

Murrosiässä pojallani todettiin myös keskivaikea dysleksia eli lukivaikeus. Molemmat ovat maailmalla yleisiä ilmiöitä, joiden taustasyy on usein fysiologinen.

Poikani voi sekoittaa samantyyppiset sanat keskenään: tarkoittaessaan sanaa viulu hän saattaakin sanoa kiulu. Laulaessaan hänen kielenkäyttönsä on kuitenkin täysin virheetöntä, koska laulun puhesignaalit tulevat aivojen puhekeskuksen eri kohdasta kuin puhe. Hänen älykkyydessään ei ole mitään vikaa.

Arvion mukaan Suomessa ainakin seitsemän prosenttia eli runsaasti yli 300 000 ihmistä kärsii kielellisistä erityisvaikeuksista. Todennäköisesti työhakemuksiin kirjoitusvirheitä lipsahtaa huomaamatta paljon useammallekin. Syy ei tällöin ole hakijoiden puutteissa tai osaamattomuudessa. Albert Einsteinkin oli dysfaatikko.

On valitettavaa, kun työnhakija tuomitaan "järkyttyneenä" kelpaamattomaksi pelkästään hakemuksen kielellisiin seikkoihin perustuen.

Kun poikani on hakenut työ- tai opiskelupaikkoja, hän ei ole maininnut kirjoitusvirheidensä taustadiagnooseista, koska hän on halunnut välttää leimautumista. Todennäköisesti hänen hakemuksensa ovat vilisseet kirjoitusvirheitä, mutta hänet rekrytoineet työnantajat ovat poikkeuksetta olleet tyytyväisiä hänen työpanokseensa.

Dysfaatikostaan ylpeä isä
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat