Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös vanhusten sairauksia tulee ehkäistä ja parantaa

Mielipide
 
Timo Strandberg Sirpa Pietikäinen

Perusoikeudet ovat jakamattomia ja subjektiivisia. Ne takaavat, ettei ketään aseteta huonompaan asemaan sukupuolen, rodun tai iän perusteella. Perusoikeuksien suojelusta voidaan poiketa vain tietyin painavin perustein. Henkilön ikä ei ole yksi näistä perusteista.

Sairauksien kohdalla ehkäisyn ja hoidon perusteet pitävät myös vanhusten, siis yli 75–80-vuotiaiden osalta. Huolta ikäsyrjinnästä on kuitenkin herännyt YK:n aloitteesta tehdyissä vuoteen 2030 tähtäävissä kestävän kehityksen tavoitteissa. Kolmas kohta näissä tavoitteissa on kaikenikäisten terveys. Tämän kohdan neljäs osio edelleen määrittelee, että kroonisista sairauksista johtuvaa kuolleisuutta saadaan vähennettyä kolmanneksella sairauksien paremman ehkäisyn ja hoidon avulla.

Tämä tavoite on kannatettava ja mahdollinen. Sen pitää koskea ihmisiä elämän eri vaiheissa.

Ennenaikaisten eli ennen odotettavissa olevaa elinikää tapahtuvien kuolemien estäminen on myös vanhusten kannalta toivottavaa. Kroonisten sairauksien keskeisten riskitekijöiden kuten verenpainetaudin, korkean kolesterolin, tupakoinnin, lihavuuden ja liikkumattomuuden vähentäminen auttaa ihmisiä saavuttamaan vanhuusiän paremmassa kunnossa.

Huolta on kuitenkin herättänyt, että ennenaikaisten kuolemien eston ikärajaksi on asetettu 70 vuotta. Johtaako tämä tätä vanhempien ihmisten sairauksien ehkäisyn ja hoidon asettamiseen vähemmän tärkeäksi?

Vaikka kuolema on nykyään tavallisempi vanhuus- kuin nuoruusiässä, vanhuusiän lääketiede, geriatria, ei ole samaa kuin palliatiivinen lääketiede. Vaikka oireenmukaista hoitoa usein tarvitaan, myös sairauksien parantaminen ja ehkäisy on mahdollista vielä vanhuusiässäkin.

Mahdollisista kroonisista sairauksistaan huolimatta suuri osa yli 70-vuotiaista on täysin itsenäisiä ja toimintakykyisiä, eikä esimerkiksi syövän tai sydäninfarktin hoito välttämättä mitenkään eroa nuorempien hoidosta. Mutta jopa yli 80-vuotiaana aloitetulla ehkäisevällä hoidolla voidaan saada merkittäviä tuloksia. Hyvä esimerkki on verenpainetaudin hoito, joka on selvästi vähentänyt vanhusten sydämen vajaatoimintaa ja aivohalvauksia.

Tulokset eivät välttämättä rajoitu vain muuten hyväkuntoisiin ikäihmisiin. Myös jo haurastuneet vanhat ihmiset ja muistisairaat voivat hyötyä hoidosta ja kuntoutuksesta. Mitä hauraampi ja monisairaampi ihminen on, sitä enemmän tarvitaan toimenpiteiden yksilöllistämistä. Tämä aihe on kuitenkin vielä puutteellisesti tutkittua.

Jos kroonisten sairauksien ehkäisy onnistuu hyvin nuoruus- ja keski-iässä, vanhusväestö on kokonaisuutena hyväkuntoisempaa ja heidän elämänlaatunsa on parempi. Tämä on tärkeä johdannainen vuoden 2030 tavoitteiden onnistumisesta.

Näitä odotellessa tarvitsemme myös monipuolista ja hyvää vanhustenhoitoa sekä gerontologista osaamista vastaamaan kasvavan vanhusväestön tarpeita. Vanhusten toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen on mahdollista, ja se on myös ihmisoikeuskysymys.

Timo Strandberg
geriatrian professori, Helsingin ja Oulun yliopistot ja Hyks
Sirpa Pietikäinen
Euroopan parlamentin jäsen (kok)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat