Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokratiaa saa vaatia vaikka kalsarit päässä

Mielipide
 
Samuli Saarinen Lauri Pulkkinen Leena Pukki Jaakko Jekunen

Kimmo Oksanen kirjoitti näkökulmassaan (HS Kaupunki 28. 9.) Aalto-yliopiston Arabian kampuksen tilojen valtauksesta. Valtauksella vastustettiin hallituksen esittämiä leikkauksia ja yhdyttiin Porthanian valtauksen yhteydessä esitettyihin vaatimuksiin suoran demokratian tuomisesta koulutusjärjestelmään. Samalla Aallon opiskelijat ilmaisivat huolensa korkeakoulupolitiikan lisääntyvästä ohjailusta yksityisyritysten ehdoilla.

Valtauksen koollekutsujia oli noin kolmekymmentä, ja itse valtaukseen osallistui kolmattasataa henkilöä. Tapahtuma sujui mallikkaasti, eikä illan aikana ollut minkäänlaisia järjestyshäiriöitä. Valtaus loppui sunnuntaina puolenpäivän aikaan.

Iskulauseessamme lainasimme banderollia, joka oli kohahduttanut mediassa aiemminkin. "Tunkekaa innovaatiot perseeseenne" -lauseella ei tarkoiteta keksintöjen, Suomen tai minkään muunkaan kirjaimellista tunkemista takapuoleen, vaan kehotus koskee innovaatiota käsitteenä. Ilmeisestä vitsikkyydestään huolimatta iskulause on onnistunut provosoimaan vakavaakin keskustelua.

Vaikka opiskelemme niin sanotussa innovaatioyliopistossa, vastustamme innovaatiopuheen taustalla olevaa poliittista agendaa, joka pyrkii alistamaan julkisin varoin tuetun koulutuksen yksityisen voitontavoittelun välineeksi. Lupautumalla "tunkemaan innovaatiot perseeseemme" otamme kohubanderollin asettaman haasteen vakavasti. Meillä innovaattoreilla on oikeus päättää itse, miten työmme hedelmiä hyödynnetään.

Lennokkaassa naamarianalyysissään Oksanen arveli naamioitumisen johtuvan pelosta tai siitä, ettemme usko asiaamme.

Itse asiassa valtauksella oli julkinen Facebook-tapahtuma, jossa julkaistuissa kuvissa ihmiset esiintyvät omilla kasvoillaan. Silti on ymmärrettävää, että joku haluaa salata henkilöllisyytensä toimiessaan luvattoman kansalaisaktivismin parissa. Ihmiset, jotka eivät voi julkaista näkemyksiään valtakunnan arvovaltaisimmassa lehdessä, joutuvat turvautumaan muihin keinoihin ja kanaviin saadakseen äänensä kuuluviin. Esimerkiksi valtaukseen ryhdyttäessä huoli opiskelu- tai työpaikasta on oikeutettu. Mielestämme demokratiaa saa vaatia vaikka kalsarit päässä tai hattu jalassa.

Tapa, jolla toimittaja rinnasti opiskelijoiden mielenilmauksen Lahdessa tapahtuneeseen rasistiseen Ku Klux Klan -sekoiluun oli paitsi mauton ja loukkaava myös eettisesti arveluttava. Tämä möläytys oli sitä yksisilmäistä retoriikkaa, jossa tavoitteiltaan ja toimintatavoiltaan täysin erilaiset poliittiset liikkeet niputetaan yhdeksi ja samaksi "ääriliikehdinnäksi".

Samuli Saarinen
Lauri Pulkkinen
Leena Pukki
Jaakko Jekunen
Arabian valtaukseen osallistuneita Aalto-yliopiston opiskelijoita

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat