Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järki käteen – hallituksen ei tule perua makeisveroa

Mielipide
 
Mikko Snellman

Hallitus peruu makeisveron EU-komission kanssa käytyjen keskustelujen seurauksena. Komission mukaan Suomen makeisvero on epätasa-arvoinen: verotus suosii kotimaisia makeisia, sillä samankaltaisilta ulkomaisilta tuotteilta peritään myös tulli. Hallitus sanoo valtiontalouden olevan rapakunnossa mutta aikoo luopua makeisverosta. Tällä on suuria kansantaloudellisia vaikutuksia terveydenhoidon kustannuksiin.

Suomalaiset ovat lihavampia kuin koskaan. Kansan mielestä tupakan ja makeisten hintaa voidaan korottaa, jos valtio tarvitsee lisää rahaa. Makeisten hintojen korottamisella on suuret kansantaloutta parantavat vaikutukset, kun hampaiden reikiintyminen vähenee eivätkä lapset ja aikuisväestö liho niin nopeasti kuin nyt.

Aivan kuin nyt ei jo olisi ongelmia saada kasaan tarvittavia verovaroja. Hallitus ampuu tällaisella päätöksellä itseään ja ennen kaikkea Suomen kansaa molempiin jalkoihin. Kyse on miljardiluokan lisäkustannuksista kansantaloudelle ja satojen miljoonien eurojen verojen menetyksestä. Makeisia tulisi kohdella verotuksellisesti lähes samoin kuin tupakkaa.

Oikea ratkaisu olisikin moninkertaistaa makeisverotus näinä aikoina, kun joudumme ottamaan syömävelkaa enemmän kuin koskaan. Jos EU katsoo, että suomalaisia makeisia suositaan, oikea ratkaisu olisi korottaa suomalaisten makeisten hintaa ulkomailta tuotujen makeisten tullimaksujen verran. Tähän EU:lla ei pitäisi olla nokan koputtamista.

Makeisteollisuuden näkökanta asiaan kyllä tiedetään, mutta makeisteollisuus ei ajattelekaan kansan taloutta eikä kansanterveyttä.

Mikko Snellman
opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat