Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi hallitus mätkii aina julkisen sektorin naisia?

Mielipide
 
Tapio Bergholm

Suomen palkanansaitsijoiden elintason alentaminen on hallituksen ja työnantajajärjestöjen yhteinen tavoite.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi nämä tahot ovat vuoronperään tehneet ehdotuksia, jotka kohdistuvat hyvin eri tavoin palkansaajiin.

Näiden ehdotusten oikeudellinen pohja on osoittautunut juoksuhiekaksi tai suonsilmäksi. Näiden luonnosten käytäntöön soveltaminen on osoittautunut vaikeaksi. Ne aiheuttaisivat monenlaista sekaannusta työelämässä, kuten Suomen Yrittäjät, Kauppakamari ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat nyt parahtaneet.

Jos hallituksen jäljelle jääneet pakkolait läpäisisivät eduskunnan valiokuntakäsittelyn, ne puuttuisivat epäoikeudenmukaisesti työsuhteiden ehtoihin. Toisilla palkat nousisivat, toisiin ei kohdistuisi lainkaan heikennyksiä. Varsinkin naisvaltainen julkinen sektori saisi yhä kantaa pääasiallisen taakan vientikilpailukyvyn parantamisesta.

Tämä on väärin. Yhteisten talkoiden sijasta suurin kurmuutus kohdistuu vain vähemmistöön palkkatyöntekijöistä. Hallituksen ei ole pakko pääsääntöisesti mätkiä julkisen sektorin naisia.

On olemassa tasapuolisempi, selkeämpi ja oikeudenmukaisempi vaihtoehto, joka jakaisi huomattavasti tasaisemmin hallituksen ja työnantajien vaatiman palkansaajan kustannuksella tapahtuvan kilpailukyvyn parantamisen. Kun tässä on kiire, pyörää ei kannata keksiä kahden viikon välein aina uudelleen.

SAK:n ehdotuksen hyväksyminen mahdollistaisi kilpailukyvyn kohentamisen aloittamisen jo vuotta ennen hallituksen tähän mennessä tekemiä kaavailuja.

Työmarkkina-asiat eivät ole rakettitiedettä, kun on tietoa, taitoa ja kokemusta. Sitä on SAK:ssa. Tämä osaaminen on nyt reilusti ja avoimesti hallituksen käytettävissä.

Tapio Bergholm
SAK:n erikoistutkija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat