Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoposkihanhien kantaa on syytä rajoittaa

Mielipide
 
Miika Kahelin

Helsingin kaupunki on herännyt valkoposkihanhien aiheuttamiin ongelmiin ja suunnittelee keinoja niiden kannan rajoittamiseksi (HS Kaupunki 30. 9.). Perusteina ovat hanhien aiheuttamat mukavuushaitat uimarannoilla ja puistoissa.

Valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet jo vuosien ajan suuria ongelmia Viikin tutkimusviljelyksillä. Haitat ovat olleet suoria taloudellisia sadon arvon menetyksiä ja epäsuoria tutkimuksellisia menetyksiä, kun koeviljelykset ovat tuhoutuneet.

Tutkijoille useiden vuosien työpanoksen valuminen hukkaan on katastrofi. Se on myös tutkimushankerahojen haaskaamista.

Viikin opetus- ja tutkimustila haki syksyllä 2013 lupaa hätistellä hanhia tutkimuspelloilta ampumalla kolme lintua viikossa, jolloin linnut olisivat oppineet pelkäämään pelloilla ampumiseen liittyviä elementtejä.

Poistettavien lintujen määrä olisi ollut merkityksettömän pieni, noin yksi prosentti silloisesta populaatiosta.

Ely-keskus ei myöntänyt tutkimustilalle tätä lupaa, ja valitimme tästä Helsingin hallinto-oikeuteen, jonka päätös oli meille myönteinen. Tämän jälkeen ely-keskus valitti tästä päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kumosi edellisen päätöksen.

Pääkaupunkiseudun lähes 6 000 linnun populaatio ei ole ongelma koko maata ajatellen. Ylitiheänä pistekuormana hanhiparvi aiheuttaa kuitenkin täällä suunnattomia ongelmia.

Jos hanhien elo pääkaupunkiseudulla tehtäisiin hankalaksi, populaatio leviäisi todennäköisesti sisämaahan, jolloin suurten hanhitokkien aiheuttamat vahingot eivät olisi missään kestämättömän suuria. Lintuharrastajat pääsisivät samalla nauttimaan näistä kauniista linnuista muuallakin kuin pääkaupunkiseudun puistoissa rannoilla ja pelloilla.

Riistalajina valkoposkihanhi olisi metsästäjille mieluisa kohde. Enää ei tarvitsisi matkata niiden perässä Viroon tai Ruotsiin, jossa niitä metsästetään.

Metsästystä voitaisiin tarvittaessa säännellä samaan tapaan kuin kanadanhanhen kohdalla kannan kasvun alkuaikoina tehtiin. Näin kannan romahtamisen vaaraa ei olisi.

Metsästys on hieno ja luonnollinen tapa säännellä eläinkantoja. Samalla se tuottaa hyvää lähiruokaa harrastajien pöytiin. Kustannuksiakaan tästä ei koituisi kenellekään.

Mikäli hanhien pesien tuhoamiseen nyt esitetyillä perusteilla annetaan lupa, emme voi kuin ihmetellä, ovatko kaupunkilaisten mukavuustekijät suuremmassa arvossa kuin kotimaisen puhtaan ruuan tuotantoa tukeva maailmanlaajuisesti arvostettu tutkimustoiminta.

Kaikki pääkaupunkiseudulla pesivän kannan pienentämiseen johtavat toimet ovat kuitenkin oikeansuuntaisia.

Miika Kahelin
johtaja
Viikin opetus- ja tutkimustila
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat