Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaistaustainen Suldaan Said Ahmed mielipidekirjoituksessa: Suomalaiseen ruokaan tottuminen vie aikansa – minäkin ikävöin nyt ruisleipää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Pekka Elomaa
Ruisleipä vaati hieman totuttelua.
Ruisleipä vaati hieman totuttelua. Kuva: Pekka Elomaa

Pakolaiset ovat osoittaneet Oulussa mieltään vastaanottokeskuksen ruokaa vastaan. Keskustelu on leimannut pakolaiset kiittämättömiksi. Kommenteissa turvapaikanhakijoita on verrattu suomalaisiin vähävaraisiin, joille tällainen ruoka kyllä kelpaisi.

Missään ei ole pohdittu, mikseivät pakolaiset ole tyytyväisiä heille tarjottuun ruokaan tai mitä he oikeasti haluavat. Alettiin vain heti silmittömästi syyttää valittamisesta, vaikka pakolaiset ilmaisivat ruokahuolensa rauhallisesti.

Sivistyneenä kansakuntana meidän pitäisi pystyä samastumaan ja ymmärtämään muiden huolia, olivatpa ne sitten isoja tai pieniä. Joskus ratkaisuiksi riittävät kuunteleminen ja keskustelu.

Olen seurannut läheltä vastaanottokeskuksissa asuvien arkea. Olen keskustellut aikuisten ja alaikäisten kanssa myös suomalaisesta ruokakulttuurista.

Kyse ei ole kiittämättömyydestä tai siitä, ettei ruoka kelpaisi, vaan yksinkertaisesti siitä, etteivät he ole vielä tottuneet suomalaiseen ruokaan. Monille kelpaavat ruoaksi pelkkä vaalea leipä ja maito tai tonnikala ja makaroni.

Kerran yksi turvapaikanhakija tuli kysymään, miksi hänelle ei anneta edes muutamaa euroa ja vapaat kädet, jotta hän voisi itse kokata oman ruokansa. Hän kertoi, että vastaanottokeskuksen ruoka ei maistu ja hän oli syönyt muutaman päivän vain leipää ja maitoa.

Kerroin, ettei omia ruokia ollut mahdollista kokata sillä hetkellä ja että hän kyllä tottuisi pikkuhiljaa suomalaiseen ruokaan.

Kerroin, että olen itse oppinut syömään suomalaista ruokaa peruskoulussa ja että nyt meillä syödään kotona vain sitä. Sanoin, että ruisleipä on terveellistä ja että kalakiusauksessa on paljon ravintoa. Tämän keskustelun jälkeen kaveri lähti syömään kalakiusausta.

Kun ihminen on tottunut tietynlaiseen ruokaan, hän kaipaa sitä aluksi uudessa paikassa. Paikallisiin ruokiin totutaan kyllä ajan oloon. Nyt minäkin ikävöin ulkomailla ollessani Reissumiestä ja salmiakkia.

Suldaan Said Ahmed
yhteisötyöntekijä, turvallisuusvastaava, Helsingin Diakonissalaitos maahanmuutto- ja kotoutumisasioiden neuvottelukunnan
jäsen (vas), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat