Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus uhraa arkipyhät rahan takia

Mielipide
 
Veikko Pöyhönen

Näyttää ilmeiseltä, että hallituksen suunnitelma uhrata kaksi arkipyhää, loppiainen ja helatorstai, leikkausten ja säästöjen alttarille toteutuu. Nimensä mukaisesti loppiainen päättää joulunpyhät ja sitä pidetään joulua vanhempana juhlapäivänä. Helatorstaita juhlitaan Jeesuksen taivaaseen astumisen juhlana. Se on keväinen voitonjuhla, joka muistuttaa Jeesuksesta kuoleman voittajana.

On yllättävää ja surullista, että pääministeri Juha Sipilä (kesk), itsekin kristitty, on valmis kahden arkipyhän uhraamiseen. Läntisessä kulttuuriperinteessä kirkkovuodella ja sen juhlapyhillä on erityisasema. Ne muistuttavat meitä paitsi juhlien uskonnollisesta sisällöstä myös kristillisen kulttuuriperinteen arvopohjasta. Näitä arvoja ovat muun muassa heikon ja vähäosaisen ihmisen tukeminen, kiihkeässä työrytmissä elävän ihmisen jaksaminen sekä henkisyyden korostaminen.

Sen jotenkin ymmärtää, että elinkeinoelämälle ja sen edustajalle EK:lle raha on ensisijainen arvo. Olen kuitenkin pettynyt, että näin näyttää olevan myös pääministerille ja hänen edustamalleen puolueelle keskustalle. Sama koskee ulkoministeri Timo Soinia ja hänen puoluettaan perussuomalaisia. Arvelen, että molemmat maksavat hintaa puolueittensa kannatusmittauksissa. Tämä ei välttämättä koske kokoomusta, joka monien mielestä on muutoinkin kovien arvojen edustaja ja elinkeinoelämän etujen tukija.

Kulttuuriperinteet ovat kantava voima myös silloin, kun kansakunta kokee vastoinkäymisiä. Puheenaiheena olevat arkipyhät ovat elinvoimainen osa myös suomalaista kulttuuriperinnettä. Toivon, että pääministeri Sipilä ja hänen hallituksensa etsivät vielä arkipyhien kohdalla uuden ratkaisun ja poistavat ne hallituksen leikkaussuunnitelmista. Esitettyjen laskelmien mukaan niiden taloudellinen merkitys ei ole huomattava.

Veikko Pöyhönen
opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat