Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsivuodepsykoosista ei tiedetä riittävästi

Mielipide
 
Leena Honkavaara

Helsingin Sanomat kertoi (Kotimaa 22. 9.) Kuopion lastensurman saamasta uudesta käänteestä. Lapsensa surmannut äiti syyttää psykiatrista sairaalaa siitä, ettei hän saanut riittävää apua lapsivuodepsykoosiinsa, mikä johti lasten surmaamiseen.

Lapsivuodepsykoosi koskettaa vain hyvin pientä määrää synnyttäneitä naisia vuosittain, Suomessa keskimäärin noin kuutta, enimmillään kahtatoista naista vuodessa. Siksi kaikki terveydenhuollon ammattilaiset eivät välttämättä tiedä sairaudesta ja sen oireista riittävästi. En silti yleisesti ottaen menisi syyttämään terveydenhuollon ammattilaisia osaamattomuudesta.

Kuvaavaa kuitenkin on, että kun muutama vuosi sitten edustamani yhdistys Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry julkaisi jäsenlehtensä teemalla lapsivuodepsykoosi, lehdestä jouduttiin ottamaan ylimääräinen painos, sillä terveydenhuollon ammattilaiset olivat hyvin kiinnostuneita lehdestä. Tietoa tarvitaan ja tietoa yritetään tuottaa ja toimittaa. Pienen yhdistyksen resurssit ovat rajalliset.

Lapsivuodepsykoosille on vaikea saada julkisuutta. Kyseessä on hyvin harvinainen sairaus. Kukaan sen kokeneista äideistä ei halua tulla julkisuuteen omilla kasvoillaan ja nimellään, mikä johtaa automaattisesti juttuaiheen hylkäämiseen. Nämä naiset tuntevat häpeää ja kokevat olevansa epäonnistuneita, yksin ja erilaisia, vaikka siihen ei ole syytä. He eivät ole millään tavoin syyllisiä sairastumiseensa.

Yhdistyksemme on pitänyt lapsivuodepsykoosia sairastavien naisten puolia jo kauan. Tarjoamme vertaistukea ja järjestämme muun muassa viikonlopputapahtumia. Mukaan toimintaan saa tulla, kun pahin sairausvaihe on ohi.

Leena Honkavaara
hallituksen puheenjohtaja
Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat