Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelyiden maksullisuus karkottaisi asiakkaita

Mielipide
 
Mika Natri

Taidekriitikko ja taiteilija Jussi Aulis kaipasi pääsymaksuja taidenäyttelyihin, myös gallerioihin (HS Mielipide 1. 10.). Perusteeksi hän esitti taiteilijoiden statuksen kohoamisen ja toimeentulon. Väärin.

Taiteilijoiden statusta ei paranna se, että ihmiset eivät tulisi katsomaan gallerianäyttelyitä, ja jos tulisivatkin, he olisivat entistäkin kärkkäämpiä esittämään kitkerää kritiikkiä nykytaidetta kohtaan, jos eivät tunne saaneensa rahalle vastinetta. Nykytaide kun valitettavasti on usein julkinen sylkykuppi, vapaata riistaa kaikille "kriitikoille".

Esimerkiksi vain euron tai kahden pääsymaksu karkottaisi suuren osan gallerioiden asiakkaista. Myös pääsymaksujen periminen tulisi järjestää. Kenellä galleristilla on resursseja ja intoa alkaa kerätä kolikoita asiakkailta? Muutama kymppi näyttelyä kohden ei paranna toimeentuloa. Se olisi lyhytnäköinen ratkaisu, jolla olisi pitkäaikaiset kielteiset seuraukset.

Jos taidenäyttelyillä halutaan parantaa kuvataiteilijoiden asemaa ja toimeentuloa, ratkaisu on täysin päinvastainen. Meidän tulisi ennen kaikkea pyrkiä kokonaan maksuttomaan näyttelytarjontaan myös taidemuseoissa. Tämä jos mikä lisäisi kuvataiteen arvostusta.

Mitä enemmän kävijöitä, sitä enemmän keskustelua, rakentavaa kritiikkiä ja sivistystä. Ja väistämättä myös uusia teosten ostajia. Jos taidemuseot olisivat ilmaisia, kynnys lähteä vaikkapa perheen kanssa viettämään aikaa museoon laskisi. Näin saisimme pikkuhiljaa uusista sukupolvista vakituisia taidenäyttelyissä kävijöitä, jotka tutustuvat kuvataiteeseen ennakkoluulottomasti ja löytävät siitä virikkeitä, ajatuksia ja nautintoa.

Valitettavasti pikaisia voittoja asiassa on turha odottaa, yleisten tapojen muuttuminen vaatii paljon aikaa. Kuvataiteen asema Suomessa on usein marginaalissa, ja samalla siellä on myös kuvataiteilijoiden asema ja toimeentulo. Ilmaiset taidemuseot parantaisivat tilannetta hitaasti mutta varmasti.

Mika Natri
kuvataiteilija, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat