Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopisto ei voi alentaa palkkoja

Mielipide
 
Markku Kojo

Miika Lauriala ehdotti mielipidesivulla (HS 25. 9.), että Helsingin yliopiston johdon tulisi alentaa kaikkien työntekijöidensä palkkaa kymmenellä prosentilla.

Kirjoittajan mukaan tällä tavalla voitaisiin saavuttaa merkittävä osa yliopiston säästövelvoitteesta ja välttyä henkilöstön vähentämiseltä. Ratkaisu tulisi hänen mukaansa tehdä yliopiston johdon ja henkilöstöryhmien välillä sitovasti neuvotteluprosessin kautta.

Yliopistojen henkilökunnan palvelussuhteen ehtojen vähimmäistasosta on sovittu yliopistojen yleisessä työehtosopimuksessa, jonka osapuolina ovat palkansaajien puolella Juko, JHL ja Pardia. Työnantajaosapuoli on Sivistystyönantajat.

Yksittäisellä yliopistolla ei ole asiassa toimivaltaa. Helsingin yliopisto ei onneksi voi sopia oman henkilökuntansa kanssa asiasta.

Henkilökunnan suostuminen palkanalennuksiin esitetään joskus ratkaisuna tulorahoituksen ongelmiin. Joku uskoo, että näin menettelemällä voidaan turvata työpaikkoja. Tällaista välitöntä yhteyttä ei ole.

Ongelmana on muun muassa se, ettei työnantaja kykene sitoutumaan työpaikkojen turvaamiseen. Irtisanomiset voidaan siis toteuttaa, vaikka palkkoja alennettaisiinkin.

Yleinen palkkojen alentaminen voi myös ylläpitää tehottomia rakenteita ja ehkäistä tarpeellisten uudistusten tekemisen.

Markku Kojo
neuvottelupäällikkö
Julkisalan koulutettujen
neuvottelujärjestö Juko ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat