Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-kustannuksiin säästöä järkevällä politiikalla

Mielipide
 
Vesa Savander Jarkko Tuunanen

Vanhustenhuollossa on monia ongelmia. Esimerkiksi tehostettua asumispalvelupaikkaa odottavia kuntalaisia asutetaan terveyskeskusten vuodeosastoilla. He ovat usein vaikeasti dementoituneita ja heidän on arvioitu tarvitsevan kriittisen SAS-prosessin (selvitä, arvioi, sijoita) perusteella ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista, joka on kirjattu lain vaatimaan hoitosuunnitelmaan.

Lainsäädäntö edellyttää hoitosuunnitelmassa päätetyn asumismuodon järjestämistä viivytyksettä. Lain henki on hyvä. Vanhuspalvelulain noudattamiseksi kunnissa päätökseen kirjataan kuitenkin usein, että tarve on todettu, mutta määrärahojen puutteessa paikkaa ei ole osoittaa.

Tästä seuraa inhimillistä kärsimystä ja lyhyelläkin aikavälillä huomattavat taloudelliset menetykset. Jo kuukauden – puhumattakaan jopa vuoden – asuminen vuodeosasto-olosuhteissa rapauttaa ja laitostaa ihmisen kykenemättömäksi nauttimaan laadukkaista elämänsä loppuvuosista oikeassa asuinympäristössä. Tyypillisesti vuodeosastokapasiteetista noin kolmasosa käytetään tällaiseen "asumiseen", mistä seuraa, että vain kaksi kolmasosaa on käytettävissä osastojen perustehtävään.

Laskelmiemme mukaan paikkaa odottavien vanhusten "varastoiminen" näissä olosuhteissa maksaa 40 000 asukkaan kunnalle, jolla on käytössään noin 60 vuodeosastopaikkaa, vuositasolla yli 1,5 miljoonaa euroa enemmän kuin jos heille vaihtoehtoisesti tarjottaisiin todetun tarpeen mukainen hoitopaikka heti.

Kunta joutuu ostamaan kalliita hoitopäiviä yksityisiltä palvelun tuottajilta ja erikoissairaanhoidolta toteuttaessaan perustehtäväänsä. Tehostettu ympärivuorokautinen palveluasuminen maksaa hieman alle 60 prosenttia oman vuodeosastohoidon hinnasta.

Jos kuntalaiset pääsisivät todetun tarpeen mukaiseen hoitopaikkaan heti, mittavan rahallisen säästön kylkiäisenä he saisivat inhimillisyyttä: laadukkaita ja turvallisia elinvuosia.

Tämän lisäksi seuraisi positiivinen dominoefekti: kun koko osastokapasiteetti olisi käytössä, vuodeosastojen perustehtäviä – aivoverenkiertohäiriö-, ortopedisten sekä muistisairaiden potilaiden kuntoutusta – voitaisiin suorittaa tehokkaammin. Myös hoitohenkilökunnan kuntouttava ammattitaito säilyisi aivan eri tavalla. Tämä johtaisi kuntoutusprosessien tehostumiseen, potilaiden nopeampaan kuntoutumiseen sekä kuntoutumisen parempaan tasoon.

Poliitikkojen tulisi riuhtaista itsensä ulos vaalikauden mittaisesta ajatteluputkesta ja katsoa kauemmas tulevaisuuteen. Terveydenhuollossa laadukkaasti ja pitkäjänteisesti tehty politiikka on yleensä ajan oloon myös taloudellisesti tehokasta. Kaikki voittaisivat.

Kuntatasolla terveydenhuollon päätäntäelimiin tarvitaan todella kipeästi uutta verta ja uusia näkemyksiä.

Vesa Savander
lääketieteen tohtori, geriatri
Espoo
Jarkko Tuunanen
lääketieteen tohtori, geriatri
Leppävirta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat