Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laki ei rinnasta kihlattua aviopuolisoon

Mielipide
 
Atso Kiuru

Inka Rantakallio kysyi (HS Mielipide 21. 9.), miksi verottaja ei katso kihlatun olevan perheenjäsen työasunnon verovähennysoikeuden yhteydessä.

On totta, että edellytykset työasuntovähennyksen saamiselle ovat osittain erilaiset perheellisellä ja perheettömällä henkilöllä. Edellytykset on kirjattu suoraan lakiin eivätkä perustu esimerkiksi Verohallinnon tulkintaan tai ohjeisiin.

Perheetön voi saada työasuntovähennyksen vain, jos hänellä on samanaikaisesti vähintään kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa näiden työpaikkojen sijainnin vuoksi.

Perheellisellä henkilöllä on oikeus työasuntovähennykseen, jos hän vuokraa käyttöönsä toisen asunnon varsinaisen työpaikkansa sijainnin vuoksi ja hänellä on samanaikaisesti käytössään vakituinen asunto, jossa hän asuu perheensä kanssa. Perheellisiksi henkilöiksi on määritelty tuloverolaissa aviopuolisot ja yhdessä asuvat henkilöt, joilla on yhteinen lapsi.

Verohallinto noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Kihlaus tarkoittaa henkilöiden välistä vapaamuotoista avioliittolupausta. Laki ei rinnasta kihlattua aviopuolisoon.

Työasuntovähennystä koskevassa hallituksen esityksessä perhesuhteen vaikutus on todettu selvästi. Sen sijaan erikseen ei ole perusteltu sitä, miksi näin on päätetty valita. On mahdollista olettaa, että erilaisten ihmissuhteiden määrittely ja toteennäyttäminen on jo lähtökohtaisesti niin vaikea ja kyseenalainenkin tehtävä sekä asiakkaille että verotuksen toimittajalle, ettei lainsäätäjällä ole ollut muuta vaihtoehtoa.

Atso Kiuru
johtava veroasiantuntija, Verohallinto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat