Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä uhkaa suomalaista kulttuuria?

Mielipide
 
Heli Laaksonen

Uusi aika, uudet tavat, vieraat kasvotko vaanivat sydänkäpyämme? Kun kirjakauppa lopettaa – avaramielisyyden koti – kuka sen vei? Kannattamattomuuden takana on kai ostovoiman laskua ja suurta suosivaa hinnoittelupolitiikkaa mutta myös lukuharrastuksen vähentymistä. Nuhtelisiko tästä kadun- ja somenkulmassa hallitusta, EU:ta, Amerikkaa vai Albaniaa? Vai olisiko niin, että jos oma kulttuurimme ohenee, vastaamme siitä myös itse tykönämme?

Suomalaisen kulttuurin uhanalaisuudesta huolissaan oleva voisi ensi töikseen lukea kirjan. Opetella runon ulkoa. Avata kirjaston oven. Taidenäyttelyitä näkee vastedeskin, kun nuoret oppivat niissä käymään ja kasvavat itse aikanaan taiteilijoiksi.

Lavatanssiperinne pysyy yllä lavoilla tanssimalla. Naapurinpoika elättää itsensä lauluillaan, kun lataat laillisen äänitteen. Karkotat kauemmaksi käsityöläisyyden katoamisen ja vanhusten unhoittumisen vaaran, kun tuot mummosi kudontapajaan.

Kulttuurin kannattelu ei aina maksa rahaa lainkaan. Käytätkö hurmaavan ugrikielemme kaikkia ulottuvuuksia, vai onko ihan fine, että varasuunnitelmaksi otetaan plan B? Luetko lapselle? Laulatko sankarille? Annaks arvo murtteil? Menetkö metsään? Kieli kukkii käyttämällä.

Rakastetulle ollaan pakottamatta uskollisia. Onnellista ei viekoitella karkaamaan kotoaan. Itsetietoinen kansa voi riemuita viereisistäkin kulttuureista menettämättä muruakaan omastaan. Mikään kulttuuri ei kai ole surkuttelemalla suurentunut, komeroon sulkemalla hyvänä säilynyt.

Taivas tummuu. Näihinkin päiviin voi hakea valoa sieltä, mistä ihminen on ikiajat ilonsa hakenut. Syysauringosta, puista ja pilvistä, lämpimästä leivästä, lapsen lystikkäistä kasvoista, teinien ihanasta hihityksestä, mammaväen hellästä huolenpidosta, vanhojen miesten vitsikkäistä jutuista. Taivas tummuu mutta valkenee taas.

Heli Laaksonen
filosofian maisteri, kirjailija
Lappi, Rauma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat