Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottavuushyppyä yritetään väärin keinoin

Mielipide
 
Camilla Reinboth

Hallituksen tavoitteena on nostaa työn tuottavuutta, mutta ehdotetut keinot ovat vääriä. Asiantuntija- ja palvelutyön tuottavuus paranee eri keinoilla kuin hallituksen esittelemillä, teollisuudessa käytetyillä konsteilla.

Useat tutkimukset ja käytännön kokeilut ovat osoittaneet, että työaikaa tulisi pikemminkin lyhentää kuin pidentää. Tutkimuksissa työpäivän lyhennys kuuteen tuntiin paransi tuottavuutta. Tuottavuuden paraneminen ja lyhyemmät työpäivät tekivät kannattavaksi uusien työntekijöiden palkkaamisen.

Yhdysvalloissa tuottavuus ontuu, vaikka työpäivät ovat pitkiä. Japanin talous on ollut kuralla toistakymmentä vuotta, vaikka ihmisiä kuolee työpaikoilla väsymyksestä. Pitkät työpäivät eivät siten ole ratkaisu Suomen ongelmiin.

Tuottavuus voi myös heikentyä, jos työt yritetään tehdä liian pienellä porukalla. Taustalla on virheellinen käsitys siitä, että jäljelle jäävät pystyvät tekemään irtisanottujenkin työt. Kallispalkkaisten asiantuntijoiden työpäivät täyttyvät nyhertelytehtävistä, kun halvemmalla töitä tekevät apulaiset on poistettu.

Myynnin syntyminen edellyttää, että joku myy. Meillä asiakas ei tahdo päästä rahoistaan eroon, kun ei ole henkilökuntaa, jonka kanssa voisi tehdä kauppaa. Saamatta jäänyt myynti ei näy raporteissa, vaan sen voi arvioida vain käytännön tilanteita tarkkailemalla.

Sairauslomista ja lakoista johtuvia kustannuksia voidaan vähentää johtamisella. Epäoikeudenmukaisella johtamisella on todettu olevan monia työntekijän hyvinvointia heikentäviä vaikutuksia. Näin sairauslomat lisääntyvät. Panostus oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen johtamiseen vähentää siis sairauslomista aiheutuvia kustannuksia.

Suomella on kyseenalainen kunnia johtaa työpaikkakiusaamistilastoja, ja kiusaaminen lisää sairauslomia keskimäärin neljänneksellä. Silti monelta johtajalta puuttuu halukkuus opetella ratkaisemaan nämä tilanteet ennen kuin ne aiheuttavat taloudellista ja inhimillistä vahinkoa.

Käskyttämisen sijasta tarvitaan avointa ja toista osapuolta kunnioittavaa keskustelua. Aidosti tasaveroisina kumppaneina käydyt neuvottelut ovat ainoa kestävä tapa vähentää niin laillisia kuin laittomiakin lakkoja.

Nopein tie sopimukseen on johtajan esimerkki, jonka mukaisesti johtaja ei vaadi johdettaviltaan mitään sellaista, mitä hän ei ole itse valmis tekemään.

Tutkittua tietoa työelämästä on Suomessa paljon. Sitä kannattaa hyödyntää silloin, kun halutaan tehdä parempaa tulosta.

Camilla Reinboth
työ- ja organisaatiososiologi
organisaatiomuotoilija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat