Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvoiva työntekijä jaksaa olla tuottava

Mielipide
 
Riitta Kuismanen
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Hallitus on kaavailemassa työajan pidennystä. Tavoitteena on tuottavuuden lisäys, mutta olisiko se ratkaisu nykyisessä massatyöttömyyden ajassa?

Ruotsissa on kokeiltu kuuden tunnin työpäivää göteborgilaisessa vanhainkodissa. Tulokset ovat rohkaisevia: tuottavuus on noussut ja työntekijöiden hyvinvointi parantunut. Vai olisiko niin, että kun työntekijän hyvinvointi paranee, tuottavuuskin nousee?

Työntekijät kertovat, että aiemmin he olivat koko ajan väsyneitä ja kotiin päästyään he lysähtivät sohvalle. Nyt heillä on aikaa itselleen ja perheelleen, virkeinä. Tämä heijastuu varmasti lasten hyvinvointiin. Säästöjä kertyy siis sitäkin kautta.

Täystyöllisyys ja pitkät työpäivät ovat eilistä. Niihin ei ole paluuta. Teknologia ja automaatio ovat vieneet ison osan työpaikoista ja tuoneet uusia työn tekemisen muotoja. Työtä ei riitä kaikille liukuhihnalta lomautetuille, joten työ pitää jakaa uudella tavalla. Nyt monet uupuvat työtaakan alla samalla, kun yhä useammat turhautuvat työttöminä.

Työajan yksipuolisen lisäyksen sijasta huomio pitäisikin kiinnittää työtyytyväisyyteen. Hyviä keinoja ovat muun muassa työntekijän arvostaminen ja kunnioittava kohteleminen, läpinäkyvyys ja avoimuus johdon ja työntekijöiden välillä, työpaikan varmuus, mahdollisuus hyödyntää omia taitoja ja kykyjä työssään sekä ennen kaikkea keskinäinen luottamus.

Hyvinvoiva työntekijä jaksaa olla tuottava ja innovatiivinen. Stressi ja tyytymättömyys estävät luovuutta ja syövät voimavaroja. Lisäksi pitkät työpäivät ja -matkat vähentävät mahdollisuutta oman kunnon ylläpitämiseen.

Fyysinen, psyykkinen ja henkinen hyvinvointi ovat riippuvaisia toisistaan. On siis aika panostaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Aloitetaan jakamalla työtä oikeudenmukaisesti.

Riitta Kuismanen
sosiaali- ja terveydenhuollon
opettaja, Pirkkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat