Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysmaailman opit sopivat huonosti yliopistoon

Mielipide
 
Arto Nevala

Hankenin tutkijatohtori Kati Järvi kannusti voimakkaasti yliopistoja uudistumaan, tuotteistumaan ja yritysmäistymään (HS Vieraskynä 2. 10.). Sävy on tuttu esimerkiksi elinkeinoelämän edustajien yliopistoa koskevista hokemista.

Valitettavasti vain näkemykset perustuvat kovin kapeaan käsitykseen yliopistolaitoksen historiasta, luonteesta ja tehtävistä. Tästä kertoo jo arvio, ettei yliopiston tuottamaa tietoa tai antamaa koulutusta "ole sanottavasti uudistettu vuosisatoihin".

Yksi yhtenäinen yliopistolaitos on enää olemassa vain juhlapuheissa ja julistuksissa. Tosielämässä yliopistolaitos on – kuten lukuisat tutkimukset osoittavat – lohkoutunut erilaisiin yksiköihin. Niiden tavoitteet, toimintakulttuurit ja yhteiskunnalliset kytkennät ovat hyvin erilaisia, monilta osin jopa päinvastaisia.

Niinpä kauppatieteilijä voi hyvin uskoa ammattijohtajien siunauksellisuuteen, rahoittajien tarpeiden tärkeyteen tai pitää lukukausimaksuja tervetulleina. Yhteiskuntatutkija sen sijaan haluaa kyseenalaistaa tuollaisia uskomuksia, pohtia niihin liittyviä arvoja ja arvioida esimerkiksi lukukausimaksuja koulutuksellisen tasa-arvon tai koulutuksen houkuttelevuuden näkökulmasta.

Joillekin aloille täydentävän, ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen on arkipäivää. Toisille taas sen puuttuminen tarkoittaa, että pienikin perusrahoituksen supistuminen vaikeuttaa olennaisesti jokapäiväisiä toimintoja.

Järven vaatimus tutkimuksen, opetuksen ja ulkoisen rahoituksen näkemisestä yritysmallisesti toisistaan erillisinä tehtävinä taitaa jo koetella nykyisen yliopistolain rajoja. Laki nimittäin määrittää yliopistojen tehtäväksi antaa tutkimukseen perustuvaa opetusta.

Tätä määräystä on kovin vaikea täyttää, jos tutkimus ja opetus pitää nähdä toisistaan erillisinä – ja vain siksi, että yrityksissäkin toiminnat erotetaan toisistaan. Pienikin perehtyminen yliopistolaitokseen yhteiskunnallisena instituutiona saattaa siis avata sen toimintoihin ja käytäntöihin näkökulmia, joita ei yritysmaailmasta opi.

Arto Nevala
yliopistonlehtori, Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat