Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puheet maailmantalouden imusta katteettomia

Mielipide
 
Veikko Halttunen

Suomen talouspoliittinen keskustelu käy kuumana juuri nyt. Yhdestä asiasta hallitus ja oppositio tuntuvat olevan samaa mieltä: Suomen tulisi nyt kiireesti päästä maailmantalouden imuun.

Suomen taloustilanne on toki suhteellisesti ottaen huono, mutta väitteet siitä, että maailmantaloudessa olisi erityistä imua, ovat vailla totuuspohjaa.

Valtioiden raju velkaantuminen, vähäiset investoinnit, pankkien epävarmuus sekä kehittyvien maiden nopea pudotus kertovat pikemminkin maailmantalouden sakkaamisesta kuin imusta. Historiallisen alhainen korkotaso ja järjettömän alhainen raakaöljyn hinta kertovat samasta asiasta toisin sanoin.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) on usein todennut, että Kreikan kriisissä on pitänyt valita koleran ja lepran välillä. Samanlainen tilanne on edessä myös maailmantaloudessa: tarjolla on joko pörssiromahdus tai rahoituskriisi, ratkaisuja siirrettäessä ehkä molemmat.

Suomen on hyvä pitää huoli omasta taloudestaan ja pyrkiä parantamaan asemaansa, mutta samalla on tärkeää myöntää realiteetit: tulevaisuus ei ole ruusuinen pienen Suomen ulkopuolellakaan.

Vain ympäristön kustannuksella tapahtuva kasvu on mahdollinen. Käsi pystyyn, kuka sitä haluaa.

Veikko Halttunen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat