Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsien monimuotoisuus ei ole turvattu

Mielipide
 
Ilkka Hanski

Janne Soimasuo ja Inka Musta arvioivat (HS Vieraskynä 28. 9.), että metsien monimuotoisuus voidaan turvata, vaikka puun käyttöä lisättäisiin 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa eli noin viidenneksellä nykytasosta.

Mihin tietoon Soimasuo ja Musta perustavat arvionsa? Ekologisen tiedon perusteella on arvioitu, että uhanalaisten metsälajien kannat kautta Suomen ovat pääsääntöisesti liian pieniä ollakseen elinvoimaisia.

Kun metsälajisto hiipuu siitä syystä, että sopivia metsiä on liian vähän, ei paljon auta, että joidenkin metsiköiden laatua joillekin lajeille hiukan parannetaan.

Metso-ohjelmalla on saatu suojelun piiriin muutama promille Etelä-Suomen metsistä, mikä on myönteistä mutta ei lähellekään riittävää, jotta metsälajiston jatkuva uhanalaistuminen saataisiin pysäytettyä.

Onneksi moni metsänomistaja haluaa metsältään muutakin kuin puun tuottoa ja näin edistää metsien monimuotoisuuden säilymistä. Vapaaehtoisesti.

Soimasuo ja Musta olettavat, että tavallisten kangasmetsien lajiston tilanne on hyvä. Jos metsien hakkuita lisätään niin rajusti kuin on suunniteltu, monien vielä yleisten lajien kannat kääntyvät vääjäämättä laskuun ja uhanalaisten lajien joukko paisuu rajusti tulevina vuosina.

On valitettavaa, että metsäsektori ei ole onnistunut toteuttamaan merkittävää rakenteellista muutosta kohti korkean jalostusarvon tuotteita. Jos olisimme tällä tiellä, ei olisi tarpeen ulottaa teollista metsätaloutta mahdollisimman laajalle, vaan meillä olisi mahdollisuus säilyttää metsiä muihinkin tarkoituksiin, ja metsien monimuotoisuus olisi turvattu.

Todellista rakenteellista muutosta ei saavuteta ilman merkittävää panostusta tutkimukseen, mitä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on nyt leikkaamassa.

Ilkka Hanski
professori
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat