Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarjoaako hallitus auttavan käden verorikollisille?

Mielipide
 
Markku Hirvonen

Hallituksen 2. lokakuuta julkaiseman tiedotteen mukaan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto on saamassa läpi vuosia valmistelemansa hankkeen suomalaisten osakkeenomistajien oikeudesta siirtää omistamansa osakkeet hallintarekisterin suojiin. Nimettömän omistuksen mahdollistava uudistus olisi käsittämätön tilanteessa, jossa kansainväliset pyrkimykset tähtäävät omistuksen avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseen.

Tiedotteessa annetaan harhaanjohtavasti ymmärtää, että hallintarekisteröinti perustuisi EU:n vaatimuksiin. Tämä ei pidä paikkaansa. EU:n arvopaperiasetukseen neuvoteltu poikkeus sallii esimerkiksi Suomen suoraan omistukseen perustuvan järjestelmän säilyttämisen.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan uudistus ei tekisi osakeomistusten piilottamista aiempaa helpommaksi, koska piilottaminen on mahdollista jo nykyisin, jos joku haluaa sen tehdä. Totta, mutta erona on se, että nyt piilottaminen tulisi lailliseksi.

Muistiossa esitetyt pankkeihin ja patentti- ja rekisterihallitukseen rakennettavat uudet tietojenkeruujärjestelmät eivät säilyttäisi julkisuutta nykytasolla. Tiedotteessa myönnetään, ettei omistustietoja välttämättä saada ulkomaisilta säilyttäjiltä. Kehitteillä olevat kansainväliset tietojenvaihtosopimukset tehostavat kyllä verovalvontaa mutteivät ole aukottomia eivätkä palvele suuren yleisön tai median tietojensaantia.

Näitä tietoja ei voida sopimusten mukaan käyttää myöskään esimerkiksi sisäpiiririkosten tutkinnassa.

Vetoaminen arvopaperikeskusasetuksen vaatimuksiin kilpailun avaamisesta arvopaperikeskustoiminnalle vaikuttaa lähinnä savuverholta pankkien halulle veloittaa nyt sijoittajille ilmaisista palveluista.

Mikään ei estäne nykyisinkään perustamasta kilpailevaa arvopaperikeskusta Suomeen.

Suomalainen liikkeellelaskija voi myös käyttää hyväkseen ulkomaisia arvopaperikeskuksia, kunhan nämä vain sitoutuvat asetuksen mukaisesti noudattamaan liikkeellelaskijavaltion lainsäädäntöä.

Valtiovarainministeriön vimma ajaa hallintarekisteröintiä vaikuttaa itsetarkoitukselliselta. Uudistuksen monivuotisen valmistelun aikana ei ole tehty kunnollisia kustannus- ja vaikuttavuusarvioita uudistuksen vaikutuksista sijoittajien ja yhteiskunnan kokonaiskustannuksiin ja riskeihin.

Ministeriön tiedotteen liitteenä oleva, vuonna 2010 teetetty tilaustutkimus sisältää vaikutuksista lähinnä ilmasta tempaistuja arvioita.

Olisi järjetöntä vaihtaa Suomen selkeä ja toimiva, suoraan osakeomistukseen perustuva järjestelmä monimutkaisempaan, sijoittajalle kalliimmaksi tulevaan ja rikollisten toimintamahdollisuuksia parantavaan moniportaiseen järjestelmään.

Samalla luovuttaisiin arvopapereiden ilmaisesta säilytysmahdollisuudesta Arvopaperikeskuksessa ja osaksi myös Verohallinnolle toimitettavista, suoraan esitäytettyyn veroilmoitukseen käytettävissä olevista tiedoista.

Yhteiskunnan kokonaisedun eli omistusjärjestelmän selkeyden ja avoimuuden pitäisi tässä painaa pankkien ja veronkiertäjien intressejä enemmän.

Markku Hirvonen
verotusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat