Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka Suomen käy, jos nuoret lähtevät?

Mielipide
 
Heini Rask

Helsingin Sanomat on kirjoittanut vastavalmistuneiden nuorten työttömyydestä ja ulkomaille lähtemisestä, viimeksi eilen maanantaina (5. 10.). Akavan työttömyyskatsauksen mukaan vastavalmistuneita, korkeasti koulutettuja työttömiä oli elokuussa yli 4 600 henkilöä. Miten Suomella on varaa hukata tuhansien nuorten potentiaali?

Opiskelu, työskentely, asuminen ja matkustaminen ulkomailla ovat sukupolvelleni arkipäivää. Työnteko ulkomailla on varmasti vähintäänkin sadoille, jopa tuhansille täysin varteenotettava vaihtoehto opintojen päättymisen jälkeen.

Nuoren ammattilaisen hyvällä ansioluettelolla, relevantilla palkka- ja vapaaehtoistyökokemuksella, verkostoilla ja osaamisella ei tunnu olevan mitään merkitystä Suomen työmarkkinoilla. Jos työttömyysjakson jälkeen saa onnekkaasti lyhyen työpätkän tai pienen toimeksiannon, työnteon ohessa aika ja energia kuluvat seuraavan työn hakemiseen sekä oman motivaation ylläpitämiseen. Se turhauttaa, lannistaa ja väsyttää. Jossain vaiheessa mitta tulee täyteen.

Meidän osaamisellemme, taidoillemme ja ideoillemme ei ole tarpeeksi kysyntää Suomessa. Jos me lähdemme emmekä palaa, ketkä innovoivat, kehittävät ja uudistavat Suomea – rahoittavat tulevaisuuden hyvinvointivaltion?

Nuoret työllistyvät parhaiten talouskasvun myötä. Sitä ei kannata jäädä odottelemaan. Mitä useampi lähtee, sitä useampi seuraa perässä. Tässä onkin kansainvälistä sukupolvikokemusta kerrakseen.

Heini Rask
vastavalmistunut kuluttajaekonomian maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat