Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuolittava ympäristö on vahingollinen

Mielipide
 
Hanna Huumonen

Yliopistonlehtori Pekka Räihä ja opiskelija Kaisa Mattila kirjoittivat (HS Vieraskynä 3. 10.) huolestaan sukupuolen merkityksen katoamisesta peruskoulun opetuksesta. Kirjoittajat korostivat erityisesti biologisen sukupuolen merkitystä oppilaan vahvuuksissa.

Loppukaneetissaan he kuitenkin huomauttivat, että sukupuoli on muutakin kuin biologiaa. Kirjoittajien mielestä sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu ainoastaan korostamalla perinteistä sukupuolidikotomiaa samalla sulkien ulos inter- tai muunsukupuoliset lapset.

Tekstistä paistoi läpi vääristynyt ajattelu, jossa tulkitaan kaikkien oppilaiden olevan sukupuolensa perusteella osa jotakin homogeenista ryhmää: tyttöjä tai poikia. Sukupuoli ei ole mikään yksilokeroinen ilmiö vaan pikemminkin dynaaminen, muuttuva jatkumo.

Lisäksi kirjoittajat tulkitsivat sukupuolisensitiivisyyden käsitteen hyvin erikoisella tavalla.

Sukupuolisensitiivinen kasvatus tarkoittaa sellaista kasvatuspedagogiikkaa, jossa otetaan erityisesti huomioon sukupuoliin liittyvät käsitykset ja stereotypiat ja tarkastellaan niitä kriittisesti. Se ei sulje pois yksilön oikeutta määritellä tai olla määrittelemättä itseään naiseksi, mieheksi tai joksikin muuksi.

Sen sijaan kirjoittajien mielestä tulisi palata sukupuolittuneeseen taito- ja taitoaineiden opetukseen erilaisten taipumusten perusteella.

Uusi perusopetuksen opetussuunnitelma on tärkeä askel kohti yhdenvertaisempaa ja sukupuolittuneisuutta purkavaa yhteiskuntaa. Sukupuoli on vain yksi ominaisuus muiden joukossa, ja sitä on turha mystifioida.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asema peruskoulussa ei parane ottamalla askelia taaksepäin ja pakkosukupuolittamalla opetusta.

Kasvatustieteilijöinä kirjoittajien pitäisi tietää, että vahvasti sukupuolittava ympäristö on tutkitusti vahingollinen identiteetille. Sukupuoli on todella muutakin kuin biologiaa. Siksi opetuksessa tulisikin nähdä oppilaat yksilöinä, ei sukupuolensa edustajina.

Hanna Huumonen
puheenjohtaja
Sosialidemokraattiset
Opiskelijat – SONK ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat