Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makeisveron peruutus ei lupaa hyvää

Mielipide
 
Pertti Mustajoki

Laihat ihmiset ajattelevat pysyvänsä hoikkina siksi, että he tekevät oikeita ruokailuun liittyviä ratkaisuja. Lihavat taas ovat ihmislaji, joka ei viitsi "ottaa itseään niskasta kiinni" ja ryhtyä säätelemään syömistä.

Nämä kliseet ovat täysin vailla pohjaa. Nykyään tiedetään, että normaalipainoisten ja lihavien välillä on neurobiologisia eroja, jotka vaikuttavat ruokahaluun ja syömiseen.

Painonhallintaan ei lähdetä samalta viivalta, vaan suuri osa suomalaisista starttaa kaukaa muiden takaa. Heillä on muita heikommat mahdollisuudet vastustaa nykyisen ruokamaailman maukkaita ja energiatiheitä naposteltavia, sokerijuomien houkutuksia ja suurentuneiden annosten liikakaloreita. Lihavia ei tule syyttää "itse aiheutetusta tilasta", vaan heitä on tarkasteltava yhteiskunnallisen kehityksen uhreina.

Lihavuuden haitat tiedetään, sillä suomalaisista 86 prosenttia pitää ylipainoa suurimpana terveysuhkana. Ylipainoiset kyllä yrittävät: tänäkin vuonna heistä ainakin kolmasosa laihduttaa. Siitä huolimatta lihavuuskäyrä ei ole kääntynyt laskuun.

Lihavuudelle alttiit ihmiset eivät yksinkertaisesti kykene vastustamaan nykyisen ruokamaailman houkutuksia, koska taustalla on voimakkaita biologisia viettejä.

Biologiaa ei voida muuttaa, mutta ruokaympäristöön voidaan vaikuttaa.

Makeisveron vaikutukset eivät olleet suuret, mutta vero oli lupaava askel oikeaan suuntaan. Lihomiselle alttiit ihmiset – joihin kuuluu ainakin puolet suomalaisista – tarvitsevat jotain suojaa päälle vyöryviltä houkutuksilta. Hyvin energiatiheiden elintarvikkeiden verottaminen on yksi keino, koska ruuan hinta vaikuttaa voimakkaasti kuluttamiseen.

Makeisveron jatkoksi oltaisiin tarvittu muita säädöksiä, jotka ohjaisivat kulutusta vähemmän lihottavaan suuntaan. Nämä tuskin toteutuvat, sillä edes pieni ensiaskel, makeisvero, ei jäänyt henkiin. Makeisveron peruutus on huono uutinen Suomen ylipainoisille ja tuottavuudelle.

Suomessa joka viidennellä työikäisellä on ylipainoa vähintään viisitoista kiloa. Heillä sairauspoissaoloja, työtapaturmia ja eläkkeelle siirtymisiä on melkein kaksi kertaa enemmän kuin normaalipainoisilla. Nämä työelämään kohdistuvat välilliset kustannukset ovat paljon suuremmat kuin ne muutama sata miljoonaa euroa, jotka vuosittain käytetään lihavuuden aiheuttamien sairauksien hoitoon.

Viidentoista kilon taakan kanssa ei ole helppo loikata. Tuottavuusloikkaa auttaisi, jos ihmiset pysyisivät hoikempina. Jos lihavuus maassa puolittuisi, vuotta kohden saataisiin useita tuottavia työpäiviä lisää.

Pertti Mustajoki
sisätautilääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat