Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-omaisuus korvauksetta itsehallintoalueille

Mielipide
 
Timo Linkola

Pääkirjoituksessa (HS 25. 9.) kerrottiin suurten kaupunkien, esimerkiksi Turun, valmistautumisesta soten omaisuusjärjestelyihin.

Kun sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät ovat siirtymässä kunnilta uusille itsehallintoalueille, edessä on kuntien nyt omistamien sote-toimitilojen ja kaluston, kuten sairaaloiden, vanhainkotien, palveluasuntojen, toimistotilojen ja laitteiden, siirto itsehallintoalueiden käyttöön.

Kyse on miljardiomaisuudesta ja julkishallintomme suurimmasta omaisuuden järjestelystä vuosikymmeniin. Se, että sote-omaisuus jäisi kunnille ja itsehallintoalueet vain vuokraisivat sitä, voi toimia vain väliaikaisesti muttei vuosikymmeniä. On syytä pyrkiä aitoon omaisuuden siirtoon.

Mitä uusien itsehallintoalueiden tulisi kuntien omaisuudesta maksaa? Turku näyttäisi tähtäävän siihen, että omaisuus siirtyy käyvällä kirjanpitohinnalla. Tällainen vie sote-uudistusta kohti karia. Eihän vasta perustettavilla itsehallintoalueilla ole varoja, joilla ne voisivat maksaa tarvitsemastaan omaisuudesta. Ei myöskään ole syytä rasittaa sote-alueiden taloutta heti kärkeen miljardien eurojen lainoilla.

Reformissa on kyse tavallaan osittaisesta kuntaliitoksesta. Suomen kokonaisetu vaatii, että omaisuus velkoineen siirtyy tehtävien myötä itsehallintoalueille ilman korvausta. Kuntien sote-omaisuus on maksettu jo kertaalleen veronmaksajien varoilla.

Yhtenä veronmaksajana ilmoitan, että en halua toista kertaa maksaa jo kertaalleen kotikunnalleni hankkimaani sote-omaisuutta. Omaisuuden käsittely on olennainen osa sote-rahoitusratkaisua, josta valtioneuvoston päätös on luvassa kuluvan lokakuun aikana.

Timo Linkola
tekniikan lisensiaatti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat