Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto voi neuvotella palkoista paikallisesti

Mielipide
 
Risto Lerssi

Miika Lauriala ehdotti (HS Mielipide 25. 9.), että Helsingin yliopiston johdon tulisi alentaa kaikkien työntekijöidensä palkkaa kymmenellä prosentilla. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon neuvottelupäällikkö Markku Kojo vastasi (HS Mielipide 3. 10.) hänelle, ettei yksittäisellä yliopistolla ole asiassa toimivaltaa eikä Helsingin yliopisto voisi onneksi sopia oman henkilökuntansa kanssa asiasta.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus, johon Kojon kirjoituksessa viitattiin, sisältää sopimusmääräykset paikallisesta sopimisesta. Näiden määräysten mukaan työehtosopimuksen palkkaa tai muita taloudellisia etuuksia koskevista vähimmäismääräyksistä voidaan paikallisesti sopien poiketa edellyttäen, että käsillä ovat työsopimuslain mukaiset taloudelliset ja tuotannolliset perusteet.

Työehtosopimuksessa itsessään on siis varauduttu siihen, että kriittisessä tilanteessa yksittäisellä yliopistolla on toimivaltuus neuvotella ja sopia paikallisesti oman henkilöstönsä kanssa jopa palkkaetuuksien leikkaamisesta. Helsingin yliopiston kohdalla ei liene epäselvyyttä tuotannollis-taloudellisten edellytysten olemassaolosta.

Vaikeassa tilanteessa ei ole syytä sulkea mitään keinoa pois toimintavaihtoehtoja kartoitettaessa.

Risto Lerssi
työmarkkinapäällikkö
Sivistystyönantajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat