Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsia ei tule pakottaa sukupuolirooleihin

Mielipide
 
Heidi Säynevirta

Hanna Korhonen toi kirjoituksessaan "Arvostan naisellisia naisia ja miehisiä miehiä" (HS Mielipide 6. 10.) tuulahduksen viime vuosisadalta. Hän kirjoitti siitä, kuinka vaivaannuttavaa on nähdä ihminen, jonka sukupuolta ei näe päältäpäin.

Korhosen ja muiden samoin ajattelevien oman vaivaantumisen kokemuksen ei kuitenkaan pitäisi olla pätevä syy vaatia muita asettumaan toisia miellyttävään muottiin. Pikemminkin se on vaivaantujille itsetutkiskelun paikka siitä, mitä vieraan ihmisen sukupuoli ylipäätänsä toiselle kuuluu.

Korhosen kirjoituksessaan viljelemää sukupuolineutraalia kasvatusta ei terminä juuri käytetä. Nykyään puhutaan usein sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta, joka ottaa huomioon sukupuoliin liittyvät ennakko-oletukset mutta joka ei jää niiden vangiksi.

Tällaisen kasvatuksen tarkoitus ei ole häivyttää sukupuolten eroja tai kasvattaa väkisin kaikkia samaan muottiin. Tällainen kasvatus mahdollistaa sen, että jokainen voi ilmentää itseään ja sitä kautta myös omaa sukupuoltaan kuten haluaa, femiinisti, maskuliinisti, androgyynisti tai muutoin. Tai olla ilmentämättä.

Ylhäältä pakotetut sukupuoliroolit rajoittavat yksilön valintoja jo lapsena. Ne mahdollistavat sen stereotypisoinnin, jota lapset joutuvat kohtaamaan päivittäin päiväkodeissa ja kouluissa; tyttöjä kehutaan ahkeruudesta, pojilla sama piirre näyttäytyy älykkyytenä.

Huolimatta siitä, kuinka koulussa tytöt menestyvät keskimäärin paremmin, työelämässä miehet etenevät usein nopeammin. Tiettyjä valinnaisia aineita saatetaan pitää enemmän tytöille sopivina, toiset aineet sopisivat paremmin pojille.

Pojilta jopa odotetaan riehakkaampia ja väkivaltaisempia leikkejä kuin tytöiltä. Tällaisilla ennakko-oletuksilla ja rajoituksilla lapsen kokemuspiiristä rajataan pois monia mahdollisia onnistumisen ja itsensä kehittämisen kokemuksia.

Väljentämällä ennakko-odotuksia ja antamalla erilaisia roolimalleja kasvavalle lapselle tuemme lapsen kasvamista sellaiseen rooliin, jonka hän itse tuntee omakseen. Näin mahdollistamme hänen kasvunsa omaksi ainutlaatuiseksi itsekseen, eikä toisinnoksi sellaisista rooleista, joissa hän ei tunne oloaan kotoisaksi.

Heidi Säynevirta
opettaja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat