Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarkistushakemuksessa pitää ilmoittaa työtulot

Mielipide
 
Heli Kauhanen

Nimimerkki Äiti kirjoitti (HS Mielipide 3. 10.), että Kela perii hänen tyttäreltään takaisin asumistukea. Takaisinperintä on ikävä tilanne sekä asiakkaalle että Kelalle.

Pienituloinen ruokakunta voi saada Kelasta yleistä asumistukea asumismenojensa vähentämiseksi. Kela tarkistaa asumistuen vuoden välein, jos sitä ei ole syytä tarkistaa aikaisemmin esimerkiksi ruokakunnan jäsenten määrän tai tulojen muuttumisen vuoksi.

Kela pyytää hakijaa ilmoittamaan hakemuslomakkeella kaikki tulot. Kelan maksamia etuuksia, kuten kuntoutusrahaa, ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, koska tiedot niistä ovat Kelassa. Sen sijaan palkat tulee ilmoittaa hakemuksessa. Jos asiakas ilmoittaa, ettei työtuloja ole, luotamme hänen ilmoitukseensa.

Kun asiakas saa ensimmäisen päätöksen asumistuesta, hän sitoutuu ilmoittamaan elämäntilanteessaan tapahtuvista muutoksista Kelaan. Kela ei saa tietoa palkoista verottajalta reaaliaikaisesti. Uusimmat käytössämme nyt olevat tiedot ovat verovuoden 2013 tiedot sekä vuoden 2014 keskeneräisen verotuksen tiedot.

Asumistuessa tarvitsemme kuitenkin hakemisajankohdan tulotiedot. Lisäksi pyydämme arvioita tulevista tuloista. Yleensä tarkistus tehdään uusimpien palkkalaskelmien perusteella, jos tulotaso esimerkiksi vaihtelee kuukaudesta toiseen.

Jos asiakas ei ilmoita Kelaan palkkatulojaan ja niiden muutoksia, tukea voidaan maksaa aiheettomasti tai väärän suuruisena. Tällöin sitä joudutaan perimään myöhemmin takaisin.

Heli Kauhanen
etuuspäällikkö, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat