Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin uusi yleiskaava on joustava työkalu

Mielipide
 
Rikhard Manninen Marja Piimies

Toimittaja Marja Salmela sanoi (HS Kaupunki 3. 10.) Helsingin uutta yleiskaavaa vanhentuneeksi työvälineeksi ja vertasi sitä Lahdessa kehitettyyn jatkuvasti päivittyvään yleiskaavaan. Salmela viittasi yleiskaavaan menneen ajan keinona ohjata maankäyttöä.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan tulee huolehtia tarpeellisesta yleiskaavan laatimisesta ja pitää se ajan tasalla. Yleiskaava on hyvä väline kaupungin maankäytön ohjaamiseen. Kyse on enemmänkin siitä, millainen yleiskaava on muodoltaan ja sisällöltään.

Helsingin uusi yleiskaava on moderni ja aikaansa edellä. Se on joustava ja taipuu nopeissakin toimintaympäristön muutoksissa. Päivitys on sisäänrakennettu itse strategiaan ja kaavan esitystapaan.

Tulevaisuuden ennustaminen 35 vuoden päähän on mahdotonta. Silti voimakkaasti kasvavat kaupungit maailmalla tekevät pitkälle tähtääviä suunnitelmia kehityksestään.

Yleiskaava on suunnitelma, jossa esitetään tavoite ja suunta, johon kaupunkia maankäytön muutosten kautta kehitetään. Se on alusta, jota vasten pystytään perustelemaan ratkaisuja lyhyelläkin aikavälillä.

Kaavassa varaudutaan digitalisoinnin nykyistäkin nopeampaan etenemiseen, ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon. Helsingin uusi yleiskaava on ajantasainen sellaisissakin tilanteissa, joissa seudun kuntajakoa muutettaisiin.

Kaavaa laadittaessa tutustuttiin kotimaisiin mutta erityisesti eurooppalaisiin ja pohjoismaisiin yleiskaavoihin. Osoittautui, että on oltava oma Helsingin malli, joka keskittyy juuri Helsingille tärkeisiin ja ominaisiin asioihin.

Helsingin tilanne oman mittaluokkansa kasvukeskuksena on toinen kuin Suomen muiden kaupunkien. Ottamatta laajemmin kantaa Lahden yleiskaavan sisältöön, kasvun strategia on erilainen.

Uusi yleiskaavaehdotus sisältää suuren muutoksen kaupunkirakenteeseen ja liikenneverkkoon. Siinä varaudutaan nopeaan väestönkasvuun ja edistetään kaupunkituottavuutta.

Strategia kaavan pohjalla on kokonaisvaltainen. Maankäyttö on kiinteästi sidoksissa liikennejärjestelmän toteutettavuuteen ja päinvastoin.

Kaavassa on annettu paljon tilaa ratkaista yksityiskohtia tarkemmassa suunnittelussa. Joustavuus tulee määräysten sisällöstä ja esitystavasta. Maankäyttövarauksilla ei ole tarkkoja rajauksia kuten Lahdessa tai Helsingin aiemmissa yleiskaavoissa. Perinteisiä yleiskaavoja joustavampana jatkuva päivitys ei ole tarpeen, ja siihen on tarkoituksellisesti tähdätty yleiskaavaa valmisteltaessa.

Yleiskaavan ajantasaisuutta arvioidaan normaalisti kuten asemakaavoissakin. Toimintaympäristön muuttuessa kaavan päivittäminen kokonaan tai osayleiskaavoituksella on aina mahdollista. Siinä mielessä kaikki yleiskaavat ovat "rullaavia". Yleiskaavan toteuttamiseksi ollaan kehittämässä aivan uudenlaista yleiskaavan toteuttamisohjelmaa, joka ohjaa yleiskaavaa tarkentavan suunnittelun priorisointia ja aikataulutusta.

Rikhard Manninen
yleiskaavapäällikkö
Marja Piimies
yleiskaava-arkkitehti
Helsingin
kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat