Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintarekisteröintiesitys ei salli verorikollisuutta

Mielipide
 
Pentti Pikkarainen

Kilpailun avaamiseen tähtäävä EU:n arvopaperikeskusasetus on voimassa, ja suomalaiset yhtiöt voivat valita ulkomaisen arvopaperikeskuksen. Suomi ei voi pakottaa muita maita ottamaan käyttöön samanlaista arvopapereiden säilytysjärjestelmää tai omistuksen julkisuusmallia kuin meillä Suomessa on. Muissa maissa on mahdollisuus hallintarekisteröidä omistukset.

Väitteet osakeomistuksen julkisuustason heikkenemisestä Suomessa eivät pidä paikkaansa. Suomessa toimivat säilyttäjät velvoitetaan rakentamaan järjestelmä, johon kootaan osakkeiden omistustiedot säilyttäjien omista asiakasjärjestelmistä.

Valtaosa suorista tileistä on pankkien hallinnoimia jo nyt, jolloin pankki toimii omistusta koskevan tiedon alkulähteenä nykyisinkin. Sijoittajalle ilmaisten tilien kustannukset maksavat nykyisin yhtiöt.

On tärkeää erottaa toisistaan osakeomistuksen yleisöjulkisuus ja viranomaisjulkisuus. Viranomainen ei selaa omistustietoja saadakseen arvopaperikeskuksessa pidettävää osakasluetteloa. Viranomainen tarvitsee ja saa enemmän tietoa kuin suuri yleisö, ja nämä tiedot toimitetaan lainsäännösten nojalla.

Markku Hirvonen väitti (HS Mielipide 6. 10.), että uudistus parantaisi rikollisten toimintamahdollisuuksia. Suomessa esitys ei helpota harmaata taloutta, sillä viranomaisten tietojensaanti ei riipu säilytysmuodosta. Kun arvopapereita säilytetään ulkomailla, tarvitaan EU-säännöksiä turvaamaan viranomaisten tiedonsaantia.

Hallintarekisteröinti avattaisiin kahden vuoden siirtymäajalla, jolloin veroviranomaiset ehtivät aloittaa kansainvälisen automaattisen tietojenvaihdon. Tietojenvaihto heikentää mahdollisuuksia piilottaa omistuksia ja helpottaa harmaan talouden torjuntaa.

Suomen rahoitusmarkkinasääntelyn on oltava kilpailukykyistä. Tällöin pääomat ja rahoitusmarkkinatoimijat pysyvät Suomessa eikä ole kannusteita lähteä ulkomaille. Sijoittajalle esitetään hallintarekisteröintimahdollisuutta, ei pakkoa.

Pentti Pikkarainen
ylijohtaja, rahoitusmarkkinaosasto
valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat