Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätösten uudelleenharkinta ei ole heikkoutta

Mielipide
 
Uolevi Kärkkäinen

Arvostettu toimittaja Unto Hämäläinen selvitteli nykyhallituksen suosiota ja ystäviä (HS Sunnuntai 4. 10.). Yllättävää, että Hämäläinenkin sortui yliyrittämiseen, kuten hän kirjoitti hallituksen tehneen. Lisäksi kirjoituksessa tuijotettiin varsin tanakasti takapeiliin. Onhan selvää, että jos tosiasiat muuttuvat, ei ole häpeäksi muuttaa mielipidettään ja tekemisiään. Tässä nykyhallitus on avannut uuden sivun politiikassamme – ja sekin tuntuu olevan väärin, kun tehdään eri tavalla kuin ennen.

Politiikassa mielipiteen muutosta kutsutaan takinkäännöksi. Sillä on kielteinen kaiku, vaikka paljon kielteisempää olisi hakata päätä seinään, kun olosuhteet muuttuvat. Hallituksen päätökset esimerkiksi lomarahojen pienentämisestä ylityö- tai viikonloppulisien pienentämisen sijaan osoittavat, että kansalaisia on kuunneltu herkällä korvalla. Se oli ilmeisesti väärin sammutettu?

Myös arviot turvapaikanhakijoiden määristä ovat heittäneet häränpyllyä. Siksi hallitusohjelman kirjauksista ei ole enää syytä pitää kiinni. Tapahtumat maailmassa ovat niin nopeita, ettei läheskään aina ole aikaa tehdä syvällisiä, hidastempoisia selvityksiä tai vaikuttavuusarvioita. On parempi toimia ja korjata, jos huomataan, että muutoksille on tarvetta.

Hallituspuolueilla on eri lähtökohdista huolimatta enemmän yhdistävää liimaa kuin edellisellä hallituksella. Jahnailuun ei mene paljon aikaa.

Hämäläinen palasi vielä hallituksen muodostamiseen. Keskustan kenttäväki olisi halunnut mukaan mieluummin Sdp:n kuin kokoomuksen. Ymmärrettävästi hallitusohjelmasta olisi tullut erilainen kuin nyt. On helppoa nähdä, että demareiden näkemykset esimerkiksi Suomen kilpailukyvyn kohentamisesta ovat aivan eri planeetalta kuin nykyhallituspuolueilla.

Politiikkaa kauan seuranneilla ja monilla sitä tutkivilla on houkutus verrata politiikkaa ja puolueiden käyttäytymistä historiallisesta ja impivaaralaisesta kokemuksesta. Lähes kaikessa on kuitenkin nykyisin otettava huomioon globaalin maailman tosiasiat. Myönnän, ettei se ole helppoa, mutta jos emme siihen kykene, piru meidät periköön.

Hallituksen niskaan kaatuu paljon asioita, eikä niiden ennakointi ole helppoa. On ollut upeaa, että nykyhallitus on ottanut haltuunsa ongelmat jahkailematta. Se, että joskus joutuu ottamaan kolmen askeleen jälkeen yhden taaksepäin, ei tarkoita, että hallitus on heikko.

Uolevi Kärkkäinen
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat