Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäaikaistyöttömien työllisyysseteli valmisteluun

Mielipide
 
Pekka Tiainen

Teemu Luukan kirjoituksessa (HS Kotimaa 5. 10.) käytiin läpi pitkäaikaistyöttömien työllisyysseteliä Antti Rinteen (sd) esittelemänä. Malli on periaatteellisesti kannatettava ja kehittelyn arvoinen.

Idea ei ole aivan uusi. Se oli esillä 1990-luvulla ja myöhemmin 2000-luvun puolella Tarja Filatovin (sd) ollessa työministerinä.

Elokuussa vuonna 2008 taloustieteilijöiden Econometric Societyn kokouksessa Madridissa saksalainen tutkija esitteli Saksan Hartz-reformia. Hän sai tuloksen, että myönteisiä vaikutuksia tuli etenkin työllisyys- ja koulutusseteleistä.

Tämän vuoksi otin setelimallin puheeksi. Työtön työnhakija voi saada setelin oltuaan työttömänä tietyn ajan. Työttömille saadaan enemmän valinnanmahdollisuutta, ja palkkatuen maksua saadaan sujuvoitettua. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) esitti mallia syksyllä 2008. Vuonna 2010 Anni Sinnemäen (vihr) työministerikaudella työllisyysseteli saatiin käyttöön nuoria koskevana sanssikortin nimellä.

Duuni-kortti 30 vuotta täyttäneelle työttömälle työnhakijalle omatoimisen työnhaun tukemiseksi ei ole sellaisenaan työllisyysseteli, mutta se osoittaa työnantajalle, että henkilön palkkaamiseen voidaan myöntää palkkatukea. Pitkäaikaistyöttömille suunnattu seteli, sanssi, olisi hyvä lisä toimenpiteisiin. Se tukisi 300 päivää työmarkkinatuella olleiden työllistämishanketta ja pitkään ansiopäivärahalla olleiden työllistymistä, mihin sitä voitaisiin harkita laajennettavaksi.

Tämä ja moni muukin hanke kohtaa vaikeuksia, jos ei voida hyväksyä sitä, että setelin käyttö kasvattaa työhallinnon aktiivisen työvoimapolitiikan niin sanottua pitkää momenttia (32.30.51).

Jos työmarkkinatukiin kirjataan vähennys sosiaali- ja terveysministeriön puolella muttei sallita, että setelinä maksettava summa kirjataan lisäyksenä työ- ja elinkeinoministeriön puolella, hyväkin hanke kompastuu alkumetreillä. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on esittänyt tuoreessa maa-arviossa aktiivisen työvoimapolitiikan lisäresursointia Suomessa.

Ei ole riittävää käsitellä vaikuttavuutta siltä kannalta, sijoittuuko työtön pian tukijakson jälkeen avoimille työmarkkinoille. Sijoittuminen on tavoite, mutta työpaikkojen riittämättömyys vaikeuttaa tätä. Tukityöjaksokin on vaikutuksiltaan myönteinen ja se ehkäisee pysyvää syrjäytymistä.

Massamaisen työttömyyden takia joudutaan toimimaan määräaikaisilla tukijaksoilla, mutta siten, että tietyn ajan kuluttua voi saada uuden työllisyystuen, kuten setelin.

Kun tukipaikat ovat sellaista työtä, joka muuten jää tekemättä, järjestelmä on erityisen kustannustehokas yhteiskunnan kannalta. Samalla työtön yksilö hyötyy. Työttömyysturva muuntuu palkkatueksi työttömille, jotka muuten eivät olisi työssä, ja veroja maksetaan jonkin verran enemmän. Lisäksi tulee muita hyötyjä.

Työttömyysturvamenot paisuvat tänä vuonna kuuteen miljardiin euroon, kun otetaan huomioon myös työttömien kotitalouksien saamat asumis- ja toimeentulotuet. Se on kuusi prosenttia palkkauskustannuksista koko kansantalouden tasolla. Jos pitkäaikaistyöttömyyttä saadaan alennettua, se tuo nämä 200 miljoonan euron säästöt – ja paljon enemmänkin – ilman työttömyysturvan leikkauksia.

On tärkeää tuoda työllistäminen neuvottelupöytiin.

Pekka Tiainen
valtiotieteen tohtori (kansantaloustiede), neuvotteleva virkamies
työ- ja elinkeinoministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat