Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrostalot ovat sekä asuntoja että tilataidetta

Mielipide
 
Simo Paavilainen

Pääkirjoituksessa (HS 30. 9.) iloittiin korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä, joka sallii kattoikkunoiden rakentamisen Pitkänsillanranta 7–9:n ullakkohuoneisiin. Ely-keskus ja Helsingin hallinto-oikeus olivat tehneet aiemmin kielteisen ratkaisun.

Ikkunat on tarkoitus kätkeä kalterin taakse, josta ne eivät näkyisi – varsinkaan vinosti katsottuna. Pimeän aikaan huoneistojen valot kuitenkin paljastavat koko huijauksen. Se näkyisi niin Kaisaniemenrantaan kuin Pitkällesillalle ja junaankin.

Rakennuksia pitäisi arvostaa ja arvottaa niiden oman syntyajan tyyli-ihanteiden mukaan. 1920-luvun klassisismin rakennuksilla oli yleensä näkyvät katot. Kadunpuoleisella katonlappeella ei sallittu mitään häiritsevää. Savupiiputkin sijoitettiin pihanpuoleiselle lappeelle piiloon.

Vuonna 1927 valmistunut As. Oy Siltaranta on tästä hyvä esimerkki. Tummanvihreäksi lasitetun kattotiilen puhkaisee vain kolme komeaa, temppelimäistä kattoikkunaa. Talon arkkitehti oli Väinö Vähäkallio, yksi aikakauden arkkitehtuurin voimahahmoista.

Pääkirjoituksessa todettiin, että päätös vaikuttaa merkittävästi Helsingin kaupunkikuvaan. Se tarkoittaa, että talojen katoilla voidaan tehdä mitä vain, kunhan se perustellaan kaupungin tiivistämistavoitteilla ja asukkaan oikeuksilla. Lopuksi huokaistaan populistiseen sävyyn näin: "Helsingin kerrostalot ovat ihmisten asuntoja eivätkä tilataideteoksia."

Arkkitehtuurin perusidea on, että rakennukset ovat käyttötiloja, kuten esimerkiksi asuntoja, mutta ne voivat samalla olla tilataideteoksia. Kysymys ei siis ole "joko tai" vaan "sekä että".

On ihme, että Stockmannin tavaratalon korkeat ja umpinaiset katot ovat säilyneet ehjinä kaikkien laajentumispaineidenkin läpi. Jos joku keksii sijoittaa niihin asuntoja, niitä ei pelasta mikään. On väärin, että ratkaisun tekee taho, joka asiantuntijoita kuultuaankin päätyy epäasialliseen päätökseen.

Simo Paavilainen
arkkitehtuurin professori
emeritus, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat