Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisesta turvallisuudesta ei tule tinkiä

Mielipide
 
Henri Vanhanen

Hallitus on esittänyt Suomeen uuden tiedustelulainsäädännön luomista (HS 2. 10.). Hanketta on perusteltu turvallisuus- ja toimintaympäristön muutoksilla, joiden seurauksena uudenlaiset uhat, kuten terrorismi ja vakoilu, ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon.

Arvostelijat sanovat siviili- ja sotilastiedustelulain kaventavan merkittävästi perusoikeuksia. Puolustajien mukaan tiedustelu ei vaikuttaisi tavallisen ihmisen elämään lainkaan.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan Suomen viranomaisilla ei nykyisin ole riittäviä keinoja hankkia tietoa.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho on puolestaan todennut, että vaikka Suomeen ei nyt kohdistu sotilaallista uhkaa, viranomaistemme tulisi olla perillä lähialueiden sotilaallisesta kehityksestä.

Ulkomaisten tiedustelupalveluiden aktiivisuus Suomessa on palannut kylmän sodan tasolle, arvioidaan Supon hallinnollista toimintaa selvittäneen sisäministeriön työryhmän loppuraportissa. Britannian tiedustelupalvelun MI6:n entisten työntekijöiden raportin (2015) mukaan Supo ei pysty vastaamaan Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n vakoiluun Suomessa. Tasoero venäläisiin vakoilun ammattilaisiin on merkittävä.

Lähialueen turvallisuuden muutokset ja etenkin Venäjän jo pitkään kestäneet verkkovakoilukampanjat muodostavat Suomelle haasteen. Venäjän todellisista verkko- ja informaatiosodankäynnin kyvyistä ei tiedetä kaikkea, mutta ne ovat kuitenkin selvästi aiempaa tehostetumpia.

Suomen turvallisuuteen on paljastunut aukkoja, ja nämä aukot tulisi paikata mahdollisimman hyvin.

Lakihankekeskustelussa olisi tärkeää ymmärtää, että Suomen sisäisen turvallisuuden vahvistaminen kytkeytyy vahvasti myös ulkoiseen turvallisuuteen. Laki torjuisi nimenomaan ulkoisia uhkia.

Nykyisen tiedon valossa tiedustelulakihankkeessa on siis kyse ennen kaikkea olennaisiin turvallisuusuhkiin vastaamisesta. Suomella ei ole varaa karsia yleisestä turvallisuudesta.

Henri Vanhanen
poliittisen historian opiskelija
Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat