Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästääkö yksityistetty raideliikenne oikeasti?

Mielipide
 
Eerik Laine

Raideliikenteen kilpailun avaamisessa on nostettu esille lähinnä asiakkaan etu. Osittain tämä on varmasti totta. On turha kuitenkaan odottaa, että kilpailuttaminen takaisi raideliikenteen täydellisen aikataulupitävyyden pakkasaikaan tai että junalippujen hinnat olisivat joka päivä aamusta iltaan VR:n tarjouslippujen tasolla.

Valtion ostoliikennemenojen voisi luonnollisesti odottaa pienenevän, kun kilpailutetaan. Kyse on siis siitä, mistä löytyy toimija, joka tyytyy linjalla pienimpään voittoon ja tuottaa liikenteen mahdollisimman tehokkaasti. Seuraavana onkin kysymys, kuka saa liikennöidä linjoilla, joilla oikeasti tehdään rahaa.

Kuten kaikkia liikennemuotoja, myös raideliikennettä tuetaan julkisesti paljon. Valtio maksoi vuonna 2014 rataverkon ylläpidosta 85 prosenttia eli noin 334 miljoonaa euroa. Loput kulut, 60 miljoonaa euroa, katettiin ratamaksulla ja rataverolla. Lisäksi raideliikenteen sähkö on verovapaata, matkalipuilla on alempi verokanta ja ostopalvelut itsessään ovat eräänlaista tukea toiminnalle.

Raideverkon ylläpito ei ole halpaa. Esimerkiksi Seinäjoki–Oulu-osuuden parantamiseen valtio on budjetoinut kokonaisuudessaan 674 miljoonaa euroa.

Raideliikenteen lisääminen ja kilpailutus lisäävät entisestään rataverkon ylläpito- ja korjauskustannuksia. Liikennemäärien kasvu vaatii myös nopeampia yhteyksiä. Mikäli rahtiliikenne lisääntyy, myös raskaampia kuormia pitää pystyä kuljettamaan raiteilla. Kaikki tämä vaatii mittavia investointeja.

On täysin poliittinen kysymys, mistä rahat rataverkon ylläpitoon halutaan ottaa. Ottavatko liikennöitsijät entistä suuremman vastuun raideliikenteen infrastruktuurista ja maksavat sitä suuremmalla matkalippuverolla, raideverolla ja ratamaksulla? Kuinka suuria voittoja liikennöintiyhtiöt saavat valtion maksaman infrastruktuurin kustannuksella tehdä? Voidaanko raideverkon ylläpitoa maksaa muiden liikennevälineiden kustannuksella? Vai otetaanko vain lisää velkaa?

Totuus on, että jos tuetaan rekka- ja bussiliikennettä, on poliittisesti korrektia tukea myös rahtijuna- ja henkilöjunaliikennettä. Lopulta kaikkia liikennemuotoja luultavasti tuetaan, koska kukaan toimija ei halua luopua saavutetuista eduistaan tai vähentää niitä.

Todellista kilpailua ei luultavasti ikinä nähdä Suomen julkisessa liikenteessä – erilaisia tukimuotoja on aivan liian monta. Aidosta raideliikenteen kilpailustakaan ei voida puhua ennen kuin kaikki rataverkon kustannukset katetaan raideliikenteen itse tuottamilla rahoilla, markkinaehtoisesti.

Eerik Laine
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat