Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulu ei vaikene sukupuolesta

Mielipide
 
Liisa Jääskeläinen

Pekka Räihän ja Kaisa Mattilan (HS Vieraskynä 3. 10.) mukaan "sukupuolen merkitykseen ei kiinnitetä huomiota myöskään uudessa opetussuunnitelmassa, joka tulee voimaan syyslukukaudella 2016". Tämä ei pidä paikkaansa. Uudessa opetussuunnitelmassa on sitouduttu sukupuolitietoiseen opetukseen ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

Perusopetuksen tulee kannustaa yhdenvertaisesti tyttöjä ja poikia. Jokaista oppilasta autetaan tunnistamaan omat mahdollisuutensa ja rakentamaan oppimispolkunsa ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja.

Perusopetuksen tulee lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta, mikä tarkoittaa myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten huomioon ottamista opetuksessa. Sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on yksi peruskoulujen toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavista periaatteista. Jokainen oppiaine edistää sukupuolten tasa-arvoa omalla tavallaan.

Räihä ja Mattila suosittelevat peruskouluun sukupuolisensitiivisyyttä, mutta käsite sekoittui heidän kirjoituksessaan tyttöjen ja poikien lähtökohtaisia eroja korostavaan ajattelutapaan.

Parhaillaan viimeistellään opasta tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Olen opasta valmistelevan työryhmän puheenjohtaja. Toivon keskustelun sukupuolen merkityksestä oppimiselle jatkuvan erityisesti nyt, kun perusopetuksen paikallisia opetussuunnitelmia ja peruskoulujen tasa-arvosuunnitelmia valmistellaan kaikissa kunnissa.

Liisa Jääskeläinen
opetusneuvos, Opetushallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat