Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psyykkisesti oireilevia perheitä ei saa jättää yksin

Mielipide
 
Olli Rauhala Leif Berg

Tänään perjantaina vietettävän valtakunnallisen mielenterveysomaisten päivän teemana ovat lapset ja nuoret.

Valitettavan usein psyykkisistä häiriöistä kärsivät vanhemmat kokevat jäävänsä vähälle tuelle kysymystensä sekä syyllisyyden- ja riittämättömyydentunteensa kanssa: miten tukea lasta, kun omat voimavarat ovat koetuksella?

Olemme seuranneet huolestuneina hallituksen lapsiperheisiin kohdistuvia säästölinjauksia. Näitä ovat suunnitelmat rajata päivähoito-oikeutta, suurentaa päivähoidon ryhmäkokoja ja leikata koulutuksesta. 1990-luvun laman aikana monet leikkaukset kohdistuivat nimenomaan lapsiin ja lapsiperheisiin.

Vaikka peruutuspeiliin katsominen ei lähtökohtaisesti ole tarkoituksenmukaista eikä välttämättä vie asioita eteenpäin, tässä yhteydessä olisi toivottavaa, että palauttamalla mieleen edellisen laman seurauksia ymmärrettäisiin, mitä ei ainakaan kannata tehdä. Samojen virheiden toistaminen ei ole järkevää eikä taloudellista.

Usein psyykkisesti oireileva vanhempi on huolissaan omasta jaksamisestaan mutta ennen kaikkea lastensa pärjäämisestä. Psyykkinen sairaus ei tee vanhemmasta huonoa vanhempaa, mutta joskus tilanne saattaa sairauden ja muiden kuormittavien tekijöiden, kuten taloudellisten vaikeuksien, takia muodostua ylivoimaiseksi.

Tutkimuksissa on todettu, että tilanteessa, jossa vanhemmuutta kuormittaa esimerkiksi vanhemman psyykkinen sairaus, myös lasten riski sairastua psyykkisesti on kohonnut.

Tukemalla lasten hyvää kehitystä ja vanhemmuutta ongelmia voidaan ehkäistä ennalta. Kodin ohella lapselle tärkeitä kehitysympäristöjä ovat muun muassa päiväkoti ja koulu. Niissä toteutuva vuorovaikutus ja toiminta ovat parhaimmillaan tukemassa lapsen kehitystä silloinkin, kun kotona on vaikeaa.

Myös vanhemmat tarvitsevat tukea muilta aikuisilta, lähiverkostoltaan, päiväkodin työntekijöiltä ja opettajilta. He eivät kaipaa syyllistämistä eivätkä häpeän vahvistamista; nämä tunteet kun ovat mielenterveyden pulmista kärsiville vanhemmille valitettavan tuttuja ja kovin kuormittavia. Parhaimmillaan yhteistyö muiden kasvattajien kanssa on tukemassa vanhemmuutta ja ehkäisemässä lasten ongelmia. Usein ratkaisut ovat lähempänä kuin aavistammekaan.

Ennaltaehkäisyn taloudellisen hyödyn ymmärtävät kaikki, myös päättäjät. Siksi on vaikea ymmärtää riskien kasvattamista taloudellisin perustein.

Perheitä ei pidä jättää oman onnensa (tai onnettomuutensa) nojaan. Voitaisiinko jo vihdoin siirtyä sanoista tekoihin?

Olli Rauhala
lapsiperhetyöntekijä
erityistason perheterapeutti
Leif Berg
toiminnanjohtaja, vaativan
erityistason psykoterapeutti
FinFami Uusimaa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat