Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen persoona on aina tärkeämpi kuin sukupuoli

Mielipide
 
Reija Katainen Nea Alasaari

Pekka Räihä ja Kaisa Mattila kirjoittivat (HS Vieraskynä 3. 10.) sukupuolisensitiivisyydestä. Kuten he sanoivat, sukupuolisensitiivisyys ei pyri neutralisoimaan sukupuolia, vaan se tarkoittaa sukupuoliin liittyvien merkitysten tunnistamista.

Sukupuolisensitiivisyys ei kuitenkaan tarkoita, että teemme tiukan erottelun tyttöihin ja poikiin, joiden oletetaan ilmaisevan sukupuoltaan syntymässä määritellyn sukupuolen mukaisesti joko "tyttömäisesti" tai "poikamaisesti".

Sukupuolisensitiivinen kasvattaja ymmärtää, että lapsen tai nuoren persoona on aina sukupuolta merkittävämpi, ja todellisuudessa sukupuolta ilmaistaan hyvin moninaisilla tavoilla.

Tutkimusten mukaan tytöttely ja pojittelu eivät ole kadonneet minnekään, kuten Räihä ja Mattila väittivät. Päinvastoin, niin päiväkodissa kuin koulussakin rakennetaan ja pidetään yllä käsitystä kahdesta toisilleen vastakkaisesta sukupuolesta.

On keskeinen tasa-arvokysymys, että lapsen itsemäärittelyoikeutta sekä hänen sukupuolen ilmaisuaan kunnioitetaan, eikä häntä yritetä pakottaa sellaiseen sukupuolen ilmaisuun, jota hän ei koe omakseen. Lisäksi niin kouluissa kuin päiväkodeissakin tulisi ymmärtää, etteivät kaikki lapset tai nuoret ole yksiselitteisesti tyttöjä tai poikia.

Sukupuolisensitiivisyys on ennen kaikkea moninaisuuden hyväksymistä ja kunnioittamista lapsissa, nuorissa ja aikuisissa. Sukupuolisensitiivisyys on nimenomaan sukupuolten merkitysten ja erojen tunnistamista, mutta yksilöön, ei sukupuolen kahtiajakoon perustuen.

Reija Katainen
projektipäällikkö
Nea Alasaari
projektityöntekijä, Tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa -hanke

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat