Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontoon kohdistuvat rikokset on tutkittava kunnolla

Mielipide
 
Jorma Seppänen

Rikoslakiin on tulossa uusi, törkeää luonnonsuojelurikosta koskeva säännös. Rikos voitaisiin vastedes arvioida törkeäksi, jos se esimerkiksi aiheuttaa vakavaa vaaraa luonnolle, sillä tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai se on erityisen suunnitelmallinen.

Onko lainsäätäjä vakavasti miettinyt tätä säädöstä kirjoittaessaan, missä oikeasti on luontoon kohdistuvien rikosten pahin pullonkaula? Luontoon kohdistuvat rikoksethan on tähän saakka luokiteltu yleensä niin vähäisiksi, ettei edes poliisi tutki niitä riittävästi vedoten resurssipulaan. Jos rikosepäily sattuisi päätymään syyttäjän pöydälle – mitä tapahtuu ani harvoin –, se ei yleensä etene käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Kentällä onkin entistä selvemmin vahvistumassa luottamus siihen, ettei luontoa koskevasta lainsäädännöstä tarvitse välittää, koska siitä ei seuraa sanktioita.

Tärkeämpää olisikin tehostaa luonnonsuojelulain valvontaa. Heikoin lenkki tässä on se, etteivät poliisi ja syyttäjä tunne luonnonsuojelu- ja muuta ympäristölainsäädäntöä riittävästi. Myös ely-keskusten valvonta on puutteellista, ja kynnys saattaa asia rikospoliisin selvitettäväksi on korkea. Suomeen tarvittaisiinkin tehtävään hyvin perehtyneitä poliiseja ja syyttäjiä, jotka käsittelisivät valtakunnallisesti luonnonsuojelulain rikkomiseen liittyvät asiat. Rikoslain pykäliä kiristämällä asiaan ei saada muutosta.

Toisaalla ympäristöministeriö on heikentämässä luonnonsuojelulakia esimerkiksi poistamalla luonnonsuojelulaista ely-keskuksen velvollisuus määrittää sallittu metsänkäsittely hakkuun yhteydessä. Tämä johtaa liito-oravan suojelun merkittävään romuttamiseen, vaikka sitä pitäisi selvitysten perusteella tehostaa.

Metsähallitus on kotiseudullani Kainuussa avohakannut vuosikymmenien ajan liito-oravametsiä, myös sellaisia, joilla laji on esiintynyt hakkuun aikana. Poliisia on pyydetty selvittämään, onko hakkuissa rikottu luonnonsuojelulakia. Yksikään tapaus ei ole päätynyt käräjille. Hakkuiden seurauksena laji uhkaa hävitä laajoilta alueilta pohjoisella levinneisyysalueellaan.

Tämänkaltaisten tapausten käsittelyyn tarvitaan uusi rikoslain säädös. Mutta ennen kuin sillä on oikeasti vaikuttavuutta, luontoon kohdistuvat rikokset on tutkittava kunnolla, jotta ne päätyvät oikeusistuimien ratkaistaviksi. Tämä vaatii muutosta viranomaisten asenteissa.

Jorma Seppänen
Suomussalmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat