Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotin käsi on kylmä

Mielipide
 
Ismo Alppiranta

Kotimaansivun jutussa (HS 9. 10.) kerrottiin, että hoiva-alan yritys Attendo tuo robotteja vanhustenhoitoon. Eikö siis ole mitään eroa sillä, hoitaako esimerkiksi ruokajakelun ihminen vai robotti? Jutussa todettiin myös, että robotti kykenee alkeelliseen keskusteluun.

Eiköhän koulutettu hoiva-alan ammatti-ihminen sentään pysty nykyisin parempaan. Robotin käsi on kylmä. Onko siihen turvallista ja miellyttävää tarttua?

Robotti ei ole inhimillinen olento, eikä se pysty vaistoamaan vanhuksen mielialoja tai hätää. Robotti pystyy kuulemma vastaamaan kysymykseen, missä on vessa. Pystyykö se vastaamaan kysymykseen, missä ystävä on?

Miksi inhimillinen ammattilaisen hoitotyö halutaan korvata roboteilla? Robotit ovat kyllä korvaamattomia monilla teollisuuden massatuotantosektoreilla, kuten autoteollisuudessa.

On todella huolestuttavaa, jos yleisesti ajatellaan ja katsotaan tarpeelliseksi korvata ihminen robotilla vanhustenhoidossa. Haluammeko robotteja lastenhoitoon? Entä miltä tuntuisi parisuhde robotin kanssa?

Jos vedän mutkat suoriksi, tässä vanhusten robottihoidossa lienee taustalla arveluttava arvomaailma, jossa vanhukset nähdään jonkinlaisina massatuotteina, joita on pakko hoitaa, ja tämä hoito yritetään järjestää mahdollisimman edullisesti ja suoraviivaisesti soveltaen teollisen tuotannon menetelmiä inhimilliseen toimintaan.

Toivottavasti olen väärässä!

Ismo Alppiranta
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat