Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäaikaissairaat tarvitsevat enemmän tukea

Mielipide
 
Seija Muurinen

Nykyisin noin puolet perusterveydenhuollon palveluista kuluu akuuttien sairauksien, kuten hengitystieinfektioiden, hoitoon. Pitkäaikaisia sairauksia sairastavat joutuvat monissa terveyskeskuksissa odottamaan vastaanottoaikaa useita viikkoja, jopa kuukausia.

Kroonisten tautien hyvä hoito ja hallinta ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeitä niitä sairastavien potilaiden mutta myös yhteiskunnan terveydenhoitokulujen kannalta. Puuttumalla ongelmiin varhaisessa vaiheessa voidaan vähentää kalliiden erikoispalveluiden käyttöä. Sairauksien hyvä hoitotasapaino takaa myös toimintakyvyn säilymisen parempana ja sitä kautta itsenäisen selviytymisen myös ikääntyneenä.

Tutkimusten mukaan 10 prosenttia kansalaisista käyttää 80 prosenttia terveydenhuollon resursseista. Heistä suuri osa on monisairaita ikäihmisiä tai mielenterveys- tai päihdeongelmaisia. Nämä ryhmät tarvitsevat usein myös sosiaalihuollon palveluita. Näiden kansalaisten vuosittainen terveyskeskuskäynti ei riitä takaamaan hyvää vointia ja sairauksien hyvää hoitotasapainoa. He tarvitsevat enemmän tukea kuin yksittäisellä 15 minuutin vastaanottokäynnillä voidaan tarjota.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo joitakin vuosia sitten laadittu hoitomalli monisairaille, paljon palveluja tarvitseville kansalaisille.

Mallissa lisäkoulutettu sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja, asiakasvastaava, ottaa aktiivisen roolin esimerkiksi paljon päivystyspalveluja tai terveyskeskuspalveluja käyttävistä kansalaisista tai niistä, joilla on monta pitkäaikaista sairautta ja muuta palveluntarvetta.

Asiakasvastaavan tehtävänä on koordinoida asiakkaansa kokonaishoitoa. Asiakkaan, lääkärin ja asiakasvastaavan kesken yhdessä laadittu hoitosuunnitelma on hoidon toteutuksen perusta.

Kun asiakkaalla on oma vastuuhenkilö, joka aktiivisesti pitää yhteyttä ja valmentaa asiakasta omahoitoon, tutkimusten mukaan sekä päivystyskäynnit että sairaalajaksot vähentyvät. On myös viitteitä siitä, että monia terveyskeskuskäyntejä tarvinneilla käynnit vähenevät, kun asiakkaalla on turvallinen ja jatkuva hoitosuhde vastuutyöntekijään. Samalla vapautuu terveyskeskuksen resursseja muiden asiakkaiden hoitoon.

Asiakasvastaavan koulutuksen oppisisältö on määritelty myös sosiaali- ja terveysministeriössä. Metropolia ammattikorkeakoulussa on käynnistynyt myös asiakasvastaavan täydennyskoulutus. Sen voi suorittaa työn ohella.

Pienellä panostuksella muutaman sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan lisäkoulutukseen kunnat voivat parantaa monisairaiden, paljon palveluja tarvitsevien kansalaisten hoidon laatua. Seuraava asiakasvastaava-kurssi käynnistyy vuoden 2016 alussa.

Seija Muurinen
terveystiedon tohtori
gerontologian dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat