Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuksilla on oltava riittävästi hoitajia

Mielipide
 
Ari Nordström

Vanhustenhuollon henkilöstömitoitus 0,5 hoitajaa vanhusta kohti ei todellakaan tarkoita sitä, että 20 asukkaan yksikössä olisi paikalla kymmenen työntekijää. Näin moni luulee.

Yksikössä pitää olla kymmenen työntekijää, jotka tekevät vuorotyötä. Ympärivuorokautisessa hoidossa työvuoroja on viikossa 21 (7 × 3). Kymmenen työtekijää tekee viikossa 50:tä työvuoroa. Aamuvuorossa kolme, iltavuorossa kaksi ja yövuorossa yksi hoitaja vievät jo kuusi työvuoroa vuorokaudessa ja 42 työvuoroa viikossa. Siis päiväsaikaan paikalla on kahdesta kolmeen hoitajaa 20:ta asukasta kohti. Tämäkin vain, jos poissaolevan vuoron tekee aina sijainen.

Jos nykyinen hoitajamitoitus 0,5 laskee 0,4:ään, se tarkoittaa kahden hoitajan vähenemistä eli kymmenen työvuoron pudotusta viikossa. Käyttöön jää 40 työvuoroa, eli ei edes edellä mainittua vahvuutta.

Hallituksen kaavailema hoitajamitoituksen lasku 0,4:ään tarkoittaa käytännössä paikalla olevan hoitajamäärän vähenemistä kolmasosalla tai jopa puolella.

Uskallan epäillä peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) ymmärtämystä tässä asiassa.

Ostopalveluina hankittavassa tehostetussa palveluasumisessa henkilöstömitoitus on sopimuksissa, eikä sitä voi alentaa sopimuskautena kuin alentamalla hintaa. Toivottavasti joku vahtii tätä.

Ari Nordström
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat